Razlika između izmjena na stranici "Pariska komuna"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 2 bajta ,  prije 14 godina
m
Bot: ispravka HTML koda i wiki sintakse
(Nova strana: '''Pariška komuna''', od 18. marta do 28. maja 1871., je prvo svjetski poznato ostvarenje socijalističkog uređenja. Iako je formalno ona b...)
 
m (Bot: ispravka HTML koda i wiki sintakse)
Iako je formalno ona bila obična "Općina [[Pariz]]", ipak je zbog svojih kontroverznih proglasa i dekreta postala jedan od najbitnijh historijskih događaja za sve radikalne i revolucionarne socijalističke pokrete. Sve najprisutnije revolucionarne struje u Pariškoj komuni - [[anarhizam]], [[marksizam]], [[blankizam]] i [[komunalizam]] su bile socijalističkog porijekla i iako su one inače u međusobnom konfliktu (zbog kojeg se tad već bila raspala [[Prva radnička internacionala|Prva internacionala]]), u Parizu su svi međusobno sarađivali i nije bilo bitnih internih sukoba. Zbog toga i danas razni anarhisti i marksisti slave Parišku komunu kao jedan od najvećih i najbitnijih događaja u njihovoj historiji.
 
== Historijski kontekst ==
 
Komunu je omogućio građanski ustanak svih revolucionarnih tendencija u Parizu poslije [[Francusko-pruski rat|Francusko-pruskog rata]] koji je završio francuskim porazom. Rat s [[Pruska|Pruskom]], kojeg je započeo [[Napoleon III]] (Louis Bonaparte) u maju [[1870]]. je bio katastrofalan za Francuze pa je u septembru sam Pariz bio pod opsadom. Razlika između bogatih i siromašnih u glavnom gradu je porasla zadnjih godina pa su tadašnja nestašica hrane i neprestano prusko bombardiranje bili samo dodatni razlog općeg nezadovoljstva. Radnička klasa se sve više otvarala radikalnim idejama. Postojao je konkretan zahtjev da bi Pariz morao imati svoju samoupravu u vidu nekog izabranog vijeća (gradsko vijeće se na francuskom također zove ''commune'', nešto što je već postojalo u većini francuskih gradova, ali je bilo negirano Parizu jer se vlada bojala stanovništva glavnoga grada kojim se nije moglo vladati. Tom zahtjevu je bila pridružena i jedna manje formulirana želja za jednim pravednijim, ako i ne baš obavezno socijalističkim vođenjem ekonomije koja je bila sažeta u pučkom kriku: ''"La Sociale!"''
108.013

izmjena

Navigacija