Versailles

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mapa Grada 1789.

Versaille je bio glavni grad kraljevine Francuske, a danas je bogato predgrađe Pariza. Područje zahvata oko 17 km, a prema procjenama iz 2004. godine, grad ima 58,700 stanovnika. U Versaille-u se nalazi kompleks dvoraca.

O gradu i zamku[uredi | uredi izvor]

Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Grad na sjeveru Francuske u blizini Pariza. Značajan je kao mjesto palate i vrtova Luja XIV. Grad ima i nešto industrije. Središte palate je mali zamak (1624-1626), izgrađen za vrijeme Luja XIII i koji je kasnije proširen. Glavne konstrukcije počinju 1661. Luj XIV, i različiti odsječci njegove vlade su ga okupirali 1682. Tokom 1680 veliko sjeverno i južno krilo su dodani. Sveobuhvatna dužina zapadnih fasada je oko 580 metara. Prednji dio palate gleda na dugačko dvorište sa statuama poznatih Francuza. Brojne galerije, saloni i kraljevski apartmani svi raskošno ukrašeni i zauzimaju unutrašnjost palate. Jedna od najpoznatijih galerija je THE HALL OF MIRRORS (galerija ogledala), čiji su zidovi preplavljeni prekrasnim ogledalima. Glavni arhitekta dvorca je bio LOUISE LE VAN I njegov pomočnik JULES HARDOUIN-MANSART. Vrtovi su razvijeni u širokim avenijama popunjenim drvećem, žbunjem I skulpturama. Ima brojnih šumaraka . Posebno vrijedna pažnje je oranžerija, a pored nje ističu se i veličanstvene fontane, snadbjevane vodom, iz sistema dugačkih skoro 160 km. Sjeverni dio bašta su GRAND I PETIT TRIANON ili kraljevske vile. THE PETIT TRIANON je bila omiljeno utočište Marije Antoanete , kraljice Francuske i žene kralja Luja XVI. Palata koja je prerasla u nacionalni muzej 1837, je bila sjedište mnogih historijskih događaja. 1789 na teniskom terenu, general francuske je dao poznatu zakletvu koja je najavila početak francuske revolucije. Za vrijeme francusko-pruskoga rata (1870-1871) njemački generalštab je bio smješten u gradu Versaju, I William I je bio imenovan imperatorom njemačke na ceremoniji održanoj u palati 18. januara 1871. Zatim za vrijeme treće republike to je bilo sjedište francuske skupštine do 1879. Nakon prvog svjetskog rata versajski međunarodni ugovor je potpisan (1919) u dvorani ogledala. Projekti restauracije dvorca su započeti poslije drugog svjetskog rata,a neki dijelovi I Grand Trianon vila su obnovljeni prilikom pripreme za sastanak ministara zapadnih zemalja (koji je odrzan u Versaju 1982).

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]