Razlika između izmjena na stranici "Zastava M19"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 222 bajta ,  prije 3 mjeseca
'''Zastava M19''' je modularna automatska puška 6,5/7,62 mm, koju je razvila fabrika "Zastava oružje" iz [[Kragujevac|Kragujevca]], usvojena je u naoružanje [[Vojska Srbije|Vojske Srbije]] 2020. godine.<ref>[http://www.mod.gov.rs/lat/16290/nova-modularna-puska-6-5-7-62-mm-u-naoruzanju-vojske-srbije-16290 Nova modularna puška 6,5/7,62 mm u naoružanju Vojske Srbije (MORS, 4.08.2020.)]</ref>
==Opis==
Modularna puška M19, konstruisana je na dobro provјerenom Kalšnjikov principu, u kalibru 6,5x39mm Grendel ili 7,62 x 39mm. Funkcioniše na principu pozajmice barutnih gasova, a sistem bravljenja je rotirajući zatvarač. Pouzdanost funkcionisanja u različitim klimatskim i terenskim uslovima je potvrđena strogim metodama ispitivanja u skladu sa vojnim standardima. Temperaturni opseg operativnosti puške je od -30°C do +50°C. Modularna puška M19, u zavisnosti od zadatka i potrebe, može koristiti cijevi kalibra 7,62 ili 6,5 mm. LakuLahku i brzu zamjenu cijevi, bez korišćenja alata i bez rasklapanja puške, omogućava konstrukcija poprečna brava na sanduku. Modularna M19 na brz način može se prilagoditi najrazličitijim borbenim situacijama, jer osim cijevi u različitim kalibrima, u okviru jednog kalibra postoje različite dužine cijevi (254 mm i 415 mm), tako da se u osnovi isto oružje može koristiti kao automat, jurišna puška, lakilahki puškomitraljez ili DMR (designated marksman rifle). Promjena kalibra puške zahtjeva i promjenu okvira, a okviri su jasno obelježeni i uočljivo različiti. Kapacite okvira je 30 metaka za kalibar 7.62×39 mm, a za kalibar 6.5 mm okviri su kapaciteta 25 i 20 metaka.
 
ZastavaM19 ima značajnu povećanu efikasnost dejstva u noćnim uslovima, jer je oprjemljena termovizijskim nišanom. Osim termalnog nišana, M19 je opremljenatakođer pikantinioprjemljena šinamai drugim kompleksnim nišanskim uređajima, kao što jojsu omogućavadnevni lakoi montiranjerefleksni optičkihoptički nišananišan. Optičke i optoelektronske uređaje za novu pušku razvila je firma Teleoptik Žiroskopi iz [[Zemun]]a. Na pušci je moguće instalirati termovizijski nišan NT-35, refleksni nišan, monokular pasivni MNV-1, refleksni nišan RS-M, optički nišan ON 4x28 sa refleksnim nišanom kao dodatkom i pasivni optički nišan POS-11. Na pušku je moguće montirati dodatak za noćno viđenje, lasrskilaserski obelježivač cilja i drugi. Takođe poseduje preklapajući i teleskopski kundak, koji može da se razvuče i uvuče na željenu dužinu pomoću podesivih zubaca, mogućnost povezivanja lasera, kao i nožica za mogućnost pretvaranja u puško-mitraljez.
 
==Reference==

Navigacija