Razlika između izmjena na stranici "Zastava M19"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 245 bajtova ,  prije 4 mjeseca
Modularna puška M19, konstruisana je na dobro provјerenom Kalšnjikov principu, u kalibru 6,5x39mm Grendel ili 7,62 x 39mm. Funkcioniše na principu pozajmice barutnih gasova, a sistem bravljenja je rotirajući zatvarač. Pouzdanost funkcionisanja u različitim klimatskim i terenskim uslovima je potvrđena strogim metodama ispitivanja u skladu sa vojnim standardima. Temperaturni opseg operativnosti puške je od -30°C do +50°C. Modularna puška M19, u zavisnosti od zadatka i potrebe, može koristiti cijevi kalibra 7,62 ili 6,5 mm. Lahku i brzu zamjenu cijevi, bez korišćenja alata i bez rasklapanja puške, omogućava konstrukcija poprečna brava na sanduku. Modularna M19 na brz način može se prilagoditi najrazličitijim borbenim situacijama, jer osim cijevi u različitim kalibrima, u okviru jednog kalibra postoje različite dužine cijevi (254 mm i 415 mm), tako da se u osnovi isto oružje može koristiti kao automat, jurišna puška, lahki puškomitraljez ili DMR (designated marksman rifle). Promjena kalibra puške zahtjeva i promjenu okvira, a okviri su jasno obelježeni i uočljivo različiti. Kapacite okvira je 30 metaka za kalibar 7.62×39 mm, a za kalibar 6.5 mm okviri su kapaciteta 25 i 20 metaka.
 
Prateći moderne trendove automatskog oružja, M19 ima integrisanu cijelom dužinom "Picatinny“ šinu sa poklopcem sanduka i gornjom oblogom gasne komore. Na "Picatinny“ šini zavisno prema taktičkim potrebama moguće je montirati sve vrste optoelektronskih nišanskih sprava, dok ručica za zapinjanje zatvarača omogućavapostavljana repetiranjeu ipoklopcu ljevomsanduka i(kao desnomna rukom.HK Takođe,416 imamodelu) omogućava repetiranje i regulatorljevom paljbei sdesnom ljeverukom stranestrijelcima. rukohvata pogodanRučica za rukovanje.zapinjanje Kundakne kodkreće M19 je preklopni-teleskopskise sa podesivimnosačem naslonom za obraz, zadnji rukohvat je ergonomski poboljšanzatvarača i s prednjim rukohvatom omogućava čvršćezatvaračem i stabilnije držanje, posebno prilikom rafalne paljbe. Dugme držača okvira je prošireno čimesvstava se olakšavau vađenje i zamjenaNon-reciprocating okviratipa.
Takođe, regulator paljbe se nalazi iznad rukohvata, obostran je i lako dostupan bez izlaženja iz borbenog hvata puške. Položaji regulatora paljbe su ukočeno, poluautomatski i automatski.
 
Kundak kod M19 je preklopni-teleskopski sa podesivim naslonom za obraz, u dva položaja.
M19 ima značajnu povećanu efikasnost dejstva u noćnim uslovima, jer je oprjemljena termovizijskim nišanom. Osim termalnog nišana, M19 je također oprjemljena i drugim kompleksnim nišanskim uređajima, kao što su dnevni i refleksni optički nišan. Optičke i optoelektronske uređaje za novu pušku razvila je firma Teleoptik Žiroskopi iz [[Zemun]]a. Na pušci je moguće instalirati termovizijski nišan NT-35, refleksni nišan, monokular pasivni MNV-1, refleksni nišan RS-M, optički nišan ON 4x28 sa refleksnim nišanom kao dodatkom i pasivni optički nišan POS-11. Na pušku je moguće montirati dodatak za noćno viđenje, laserski obelježivač cilja i drugi. Takođe poseduje preklapajući i teleskopski kundak, koji može da se razvuče i uvuče na željenu dužinu pomoću podesivih zubaca, mogućnost povezivanja lasera, kao i nožica za mogućnost pretvaranja u puško-mitraljez.
Kundak je teleskopski, sa 5 predefinisanih dužina, preklapajući u desnu stranu. Zadnji rukohvat je ergonomski poboljšan i s prednjim rukohvatom omogućava čvršće i stabilnije držanje, posebno prilikom rafalne paljbe. Dugme držača okvira je prošireno čime se olakšava vađenje i zamjena okvira.
 
Puška nema integrisane mehaničke nišane. M19 ima značajnu povećanu efikasnost dejstva u noćnim uslovima, jer je oprjemljena termovizijskim nišanom. Osim termalnog nišana, M19 je također oprjemljena i drugim kompleksnim nišanskim uređajima, kao što su dnevni i refleksni optički nišan. Optičke i optoelektronske uređaje za novu pušku razvila je firma Teleoptik Žiroskopi iz [[Zemun]]a. Na pušci je moguće instalirati termovizijski nišan NT-35, refleksni nišan, monokular pasivni MNV-1, refleksni nišan RS-M, optički nišan ON 4x28 sa refleksnim nišanom kao dodatkom i pasivni optički nišan POS-11. Na pušku je moguće montirati dodatak za noćno viđenje, laserski obelježivač cilja i drugi. Takođe poseduje preklapajući i teleskopski kundak, koji može da se razvuče i uvuče na željenu dužinu pomoću podesivih zubaca, mogućnost povezivanja lasera, kao i nožica za mogućnost pretvaranja u puško-mitraljez.
 
==Reference==

Navigacija