Razlika između verzija stranice "Novoasirsko Carstvo"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Novoasirsko carstvo''' (klinasto:  mat Aš-šur) je bilo najveće mezopotamsko carstvo koje je trajalo od 911....
(Nema razlike)

Verzija na dan 7 mart 2021 u 20:13

Novoasirsko carstvo (klinasto:  mat Aš-šur) je bilo najveće mezopotamsko carstvo koje je trajalo od 911. p.n.e. do 609. p.n.e. Na vrhuncu moći tokom vladavine Adad-ninarija II, carstvo je nakon osvajanja Babilonije, Elama, Urartua, Lidije, Medije, Frigije, Kimerije, Izraela, Judeje, Fenicije, Kaldeje, Kanaana i Kušitskog carstva obuhvatalo teritoriju Bliskog istoka, Istočnog Mediterana, Male Azije, Kavkaza i dijela Arapskog poluostrva i sjeverne Afrike. Ovaj uspjeh je značajno potpomognut ogromnom vojnom silom koja je prva bila naoružana gvozdenim oružjem i koristila naprednu i efikasnu vojnu taktiku.

Kao nasljednik Staroasirskog carstva (2025. - 1365. p.n.e.) i Srednjoasirskog carstva (1365. - 911. p.n.e.), Novoasirsko carstvo je koristilo akadski jezik koji je bio glavni jezik carstva. Nakon smrti Asurbanipala 631. p.n.e., carstvo se počelo raspadati zbog brutalnog i neprestanog niza građanskih ratova. To je iskoristio medijski kralj Kijaksar koji je zajedno sa novobabilonskim kraljem Nabopalasarom pobijedio novoasirsku vojsku kod Harana i uništio Novoasirsko carstvo.