Fakultet: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 57 bajtova ,  prije 14 godina
nema sažetka izmjene
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
m (robot Dodaje: tg:Факулта)
No edit summary
'''Fakultet''' je jednavisokoškolska radnaustanova jedinicai unutarobično član nekog [[univerzitet]]a. Predstavlja posebnu školsku ustanovu, na kojoj se,za kroz studijeizučavanje različitih oblasti određene naučne discipline,. polaznikPolaznici obrazujefakulteta se zovu [[student]]i. NaStudenti krajuna svogaprvoj školovanjagodini studija se nazivaju brucoši, kaoa certifikatna zazavršnoj uspješangodini završetak,apsolventi. fakultetStudent svojimna polaznicimakraju dodjeljujesvog diplome,školovanja odnosnodobija certifikate,diplomu kojimakojom imse garantuje određeno zvanje u izučavanoj oblasti nauke, kao što su: diplomirani inžinjer elektrotehnike, diplomirani matematičar, diplomirani ekonomista itd. Često se fakultet u službenim dokumentima označava kao ''visokoškolska ustanova''.
 
== Historija ==
Srednjevjekovni Univerzitet u [[Pariz]]u, je poslužio kao model za većinu kasnijih srednjevjekovnihsrednjovjekovnih univerziteta. OnImao je imao četiri fakulteta: Teološkiteološki fakultet, Pravopravo, Medicinumedicinu i Fakultetfakultet umjetnosti.
 
U današnje vrijeme broj fakulteta unutar univerziteta je obično veći što je definisano određenim zakonskim aktima. Osnivaju se fakulteti koji se bave detaljnijim izučavanjem nekih dijelova ranije pomenutihpomenute četiri oblasti, a također, osnivaju se osnivaju fakulteti koji se bave novim akademskim disciplinama koje su nastale kasnije, kao što su [[inžinjering]] i [[poljoprivreda]].
 
 

Navigacija