Razlika između izmjena na stranici "ASCII"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodan 1 bajt ,  prije 12 godina
m
Bot: Automatska zamjena teksta (-takođe +također)
m (Bot: Automatska zamjena teksta (-takođe +također))
ASCII ne propisuje ni na koji način informacije o konceptualnoj strukturi ili izgledu parčeta teksta. To zahtjeva druge standarde kao što su [[markup jezici]]. Konceptualna struktura može se dodati koristeći [[XML]] a izgled korišzenjem [[HTML]]-a, za relativno jednostavne stvari, [[SGML]]-om za nešto komplikovanije ili [[PostScript]]-om, [[Display PostScript]]-om, ili [[TeX]]-om za napredne kontrole izgleda fonta i poravnjanja.
 
ASCII je prvi put objavila kao standard [[1963]]. godine Američka asocijacija za standarde ({{en|American Standards Association}}, ASA), koja se kasnije preimenovala u ANSI. Postoje razne ASCII varijante, ali trenutno najrasprostranjenija je ANSI X3.4-1986, takođetakođer standardizovana kao '''ECMA-6, ISO/IEC 646:1991 International Reference Version, ITU-T Recommendation T.50 (09/92)''', i RFC 20. Ugrađena je u njenu najvjerovatnije najbolju zamjenu, [[Unikod|Unicode]], kao prvih 128 znakova. Neki računarski stručnjaci smatraju ASCII najuspješnijim softverskim standardom ikada propagiranom.
 
Historijski gledano, ASCII se razvio iz telegrafskih kodova i njegova prva komercijalna upotreba je bila kao sedmobitni teleprinterski kod koji je proizvodio [[Bell]].
46.745

izmjena

Navigacija