Idi na sadržaj

Presjek dvije prave

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Presjek dvije prave.

U Euklidovoj geometriji, presjek dvije prave koje imaju jednu zajedničku tačku kažemo da se sijeku. Zajednička tačka te dvije prave naziva se sjecište ili presječna tačka.[1] Ovaj presjek se također može smatrati kao prazan skup ili prava, što zajedno sa tačkom ima posebnu primjenu u računarskoj grafici, predviđanju kretanja i detekciji sudara.

Broj i mjesta mogućih presjeka između dvije prave, zajedno sa brojem mogućih prava bez presjeka (paralelne prave) sa datom drugom pravom su razlikovajuća svojstva u neeuklidskoj geometriji.

Izračunavanje presjeka[uredi | uredi izvor]

Presjek dvije prave u dvodimenzionalnom prostoru[uredi | uredi izvor]

Presjek dvije prave i u dvodimenzionalnom prostoru gdje je prava definisana uz pomoć dvije različite tačke i , i prava sa različitim tačkama i , može se izračunati uz pomoć determinante.[2] Presjek ove dvije prave u tački se može izračunati na sljedeći način:

gdje , odnosno , predstavljaju koordinate u datoj ravni. Prethodni determinanti se također ujedinjeno mogu napisati kao torka:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ (bs) "Prava u ravni" Arhivirano 24. 12. 2015. na Wayback Machine, Bašić Edina. Učitano 28. novembra, 2013.
  2. ^ (en) "Weisstein, Eric W. "Line-Line Intersection." From MathWorld". A Wolfram Web Resource. Pristupljeno 10. 1. 2008.


Nedovršeni članak Presjek dvije prave koji govori o matematici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.