Quicksand (TV-serija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Quicksand
Izvorni naslovStörst av allt
ŽanrKrimi-serija
Autori
Bazirano naNovela Quicksand
(
Störst av allt)
PisacMalin Persson Giolito
ScenarijCamilla Ahlgren
Režiser
Glumci
Kompozitor muzičke temeKristian Eidnes Andersen
PorijekloŠvedska
Originalni jezikŠvedski
Br. sezona1
Br. serijala1
Br. epizoda6
Produkcija
Izvršni producenti
Producent
LokacijeHrvatska, Švedska
KamermanUlf Brantås
Trajanje41-49 minuta
Produkcijska kompanijaFLX
DistributerNetflix
Emitiranje
Format slike4K (16:9 UHDTV)
Format tonaDolby Digital
Emitiranje5. aprila 2019.
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Profil na IMDb-ju

Quicksand (švedski: Störst av allt) je švedska kriminalistička mini web televizijska serija, u produkciji švedske kompanije FLX, sa šest epizoda, zasnovana na istomenoj noveli Malin Persson Giolito.[1][2] Serija je od 5. aprila 2019. dostupna na Netflixu.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Osnovna tema serije Quicksand je masovno ubistvo u jednoj školi u Stockholmu, koja se nalazi u bogatoj četvrti Djursholm. Nakon ubistva nekoliko učenika i učitelja, učenica Maria "Maja" Norberg je optužena za ubistvo i čeka na suđenje u zatvoru. U toku serije, retrospektivno se, kako tokom policijske i sudske istrage, te u razgovoru sa advokatom, saznaju činjenice i povezanost Maje sa njenim mladićem Sebastianom Fagermanom, te njegov uticaj i uticaj njegove disfunkcionalne porodice na zločin.[3][4]

Protagonist priznaje ubistvo u ranoj fazi, ali poriče zločin - suđenje se više odnosi na to zašto je ubistvo počinjeno nego da li je počinjeno.

Glumci[uredi | uredi izvor]

Glavne uloge[uredi | uredi izvor]

Sporedne uloge[uredi | uredi izvor]

Epizode[uredi | uredi izvor]

Br.  Naslov  Režija  Scenario  Prvo prikazivanje [5]
1 "Maja"
"Maja"
Per-Olav SørensenCamilla Ahlgren5. april 2019. (2019-04-05)
Nakon pucnjave u školi u u učionici u kojoj je bila osamnaestogodišnja Maja Norberg, a dolaskom policije u školu Maja je uhapšena i optužena za ubistvo, pokušaj ubistva i pomoć pri ubistvu. Majin otac bira advokata Pedera Sandera, kom Maja priča svoju verziju zločina, a priču nadovezuje na događanja sa mladićem Sebastianom i ljetovanje sa njim na jahti njegovog oca Claesa, negdje u Francuskoj. Maja prepričava advokatu ispovjest Sebastijana o problemima u njegovoj porodici, bogatom ocu i majci koja ih je, iz njemu nepoznatih razloga rano napustila. Istraga o zločinu vodi se na okružnom sudu, a zbog težine optužbe Maja završava u pritvoru. 
2 "Custody"
"I fängelse"
Per-Olav SørensenCamilla Ahlgren i Veronica Zacco5. april 2019. (2019-04-05)
U ispitivanje Maje uključuje se i krimi inspektor, te ona u istrazi priznaje da je ubila Sebastiana, mada u nejasnim okolnostima, jer se dijelom ne sjeća svih detalja. Potom prepričava o zabavama, koje je organizirao Sebastian na početku školske godine, na kojoj je Sebastian i nekolicina drugih konzumirala neke sintetičke droge. Na zabavi su bili i Sebastianov prijatelj Labbe, Amanda najbolja Majina prijateljica i Samir, prijatelj Maje i sin iranskih useljenika u Švedsku, po statusu najsiromašniji u društvu, ali najbolji učenik u Majinom razredu. Nekoliko dana kasnije Maja vozeći auto Sebastianoog oca napravi udes, a Sebastian preuzme krivicu na sebe, tvrdeći da je on vozio, na što ga otac fizički kažnjava. Maja i Sebastian su posjetili i Majinog djeda, koji kao hobi gađa glinene golubove, te u tim gađanjima je i Maja naučila rukovati oružjem. U istragu se uključuje i državna odvjetnica. 
3 "The Funeral"
"Begravningen"
Per-Olav SørensenCamilla Ahlgren i Veronica Zacco5. april 2019. (2019-04-05)
 
4 "The Reconstruction"
"Rekonstruktionen"
Lisa FarzanehCamilla Ahlgren i Alex Haridi5. april 2019. (2019-04-05)
 
5 "The Trial"
"Processen"
Per-Olav SørensenCamilla Ahlgren i Veronica Zacco5. april 2019. (2019-04-05)
 
6 "The Witnesses"
"Vittnena"
Per-Olav SørensenCamilla Ahlgren5. april 2019. (2019-04-05)
 

Mjesto snimanja[uredi | uredi izvor]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Gledanost[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "FROM HEAD WRITER OF THE BRIDGE COMES THE FIRST SWEDISH ORIGINAL SERIES FOR NETFLIX, STÖRST AV ALLT (QUICKSAND)". Netflix Media Center (jezik: engleski). Pristupljeno 5. 4. 2018.
  2. ^ Petski, Denise (7. 9. 2017). "Netflix Orders Swedish Thriller Series 'Quicksand'". Deadline. Pristupljeno 5. 4. 2018.
  3. ^ Keslassy, Elsa (8. 9. 2017). "Netflix Partners With 'The Bridge' Writer on First Swedish Original Series 'Quicksand'". Variety. Pristupljeno 6. 4. 2019.
  4. ^ Maple, Taylor (5. 4. 2019). "Is 'Quicksand' Based On A True Story? School Shootings Are Essentially Unheard Of In Sweden". Bustle. Pristupljeno 6. 4. 2019.
  5. ^ "Quicksand – Listings". The Futon Critic. Pristupljeno 5. 4. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]