Quicksand (TV-serija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Quicksand
Störst av allt (TV-serie).png
Orig. naslovStörst av allt
ŽanrKrimi-serija
Autor(i)
Bazirano naNovela Quicksand
(
Störst av allt)
PisacMalin Persson Giolito
ScenarijCamilla Ahlgren
Režiser(i)
Glumci
Kompozitor muzičke temeKristian Eidnes Andersen
PorijekloŠvedska
Originalni jezik/-ciŠvedski
Br. sezona1
Br. serijala1
Br. epizoda6
Produkcija
Producent(i)
LokacijaHrvatska, Švedska
KamermanUlf Brantås
Trajanje41-49 minuta
Produkcijska kompanija(e)FLX
DistributerNetflix
Emitiranje
Format slike4K (16:9 UHDTV)
Format tonaDolby Digital
Emitiranje5. aprila 2019.
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Profil na IMDb-ju

Quicksand (švedski: Störst av allt) je švedska kriminalistička mini web televizijska serija, u produkciji švedske kompanije FLX, sa šest epizoda, zasnovana na istomenoj noveli Malin Persson Giolito.[1][2] Serija je od 5. aprila 2019. dostupna na Netflixu.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Osnovna tema serije Quicksand je masovno ubistvo u jednoj školi u Stockholmu, koja se nalazi u bogatoj četvrti Djursholm. Nakon ubistva nekoliko učenika i učitelja, učenica Maria "Maja" Norberg je optužena za ubistvo i čeka na suđenje u zatvoru. U toku serije, retrospektivno se, kako tokom policijske i sudske istrage, te u razgovoru sa advokatom, saznaju činjenice i povezanost Maje sa njenim mladićem Sebastianom Fagermanom, te njegov uticaj i uticaj njegove disfunkcionalne porodice na zločin.[3][4]

Protagonist priznaje ubistvo u ranoj fazi, ali poriče zločin - suđenje se više odnosi na to zašto je ubistvo počinjeno nego da li je počinjeno.

Glumci[uredi | uredi izvor]

Glavne uloge[uredi | uredi izvor]

Sporedne uloge[uredi | uredi izvor]

Epizode[uredi | uredi izvor]

Br.  Naslov  Režija  Scenario  Prvo prikazivanje [5]
1 "Maja"
"Maja"
Per-Olav SørensenCamilla Ahlgren5. april 2019. (2019-04-05)
Nakon pucnjave u školi u u učionici u kojoj je bila osamnaestogodišnja Maja Norberg, a dolaskom policije u školu Maja je uhapšena i optužena za ubistvo, pokušaj ubistva i pomoć pri ubistvu. Majin otac bira advokata Pedera Sandera, kom Maja priča svoju verziju zločina, a priču nadovezuje na događanja sa mladićem Sebastianom i ljetovanje sa njim na jahti njegovog oca Claesa, negdje u Francuskoj. Maja prepričava advokatu ispovjest Sebastijana o problemima u njegovoj porodici, bogatom ocu i majci koja ih je, iz njemu nepoznatih razloga rano napustila. Istraga o zločinu vodi se na okružnom sudu, a zbog težine optužbe Maja završava u pritvoru. 
2 "Custody"
"I fängelse"
Per-Olav SørensenCamilla Ahlgren i Veronica Zacco5. april 2019. (2019-04-05)
U ispitivanje Maje uključuje se i krimi inspektor, te ona u istrazi priznaje da je ubila Sebastiana, mada u nejasnim okolnostima, jer se dijelom ne sjeća svih detalja. Potom prepričava o zabavama, koje je organizirao Sebastian na početku školske godine, na kojoj je Sebastian i nekolicina drugih konzumirala neke sintetičke droge. Na zabavi su bili i Sebastianov prijatelj Labbe, Amanda najbolja Majina prijateljica i Samir, prijatelj Maje i sin iranskih useljenika u Švedsku, po statusu najsiromašniji u društvu, ali najbolji učenik u Majinom razredu. Nekoliko dana kasnije Maja vozeći auto Sebastianoog oca napravi udes, a Sebastian preuzme krivicu na sebe, tvrdeći da je on vozio, na što ga otac fizički kažnjava. Maja i Sebastian su posjetili i Majinog djeda, koji kao hobi gađa glinene golubove, te u tim gađanjima je i Maja naučila rukovati oružjem. U istragu se uključuje i državna odvjetnica. 
3 "The Funeral"
"Begravningen"
Per-Olav SørensenCamilla Ahlgren i Veronica Zacco5. april 2019. (2019-04-05)
 
4 "The Reconstruction"
"Rekonstruktionen"
Lisa FarzanehCamilla Ahlgren i Alex Haridi5. april 2019. (2019-04-05)
 
5 "The Trial"
"Processen"
Per-Olav SørensenCamilla Ahlgren i Veronica Zacco5. april 2019. (2019-04-05)
 
6 "The Witnesses"
"Vittnena"
Per-Olav SørensenCamilla Ahlgren5. april 2019. (2019-04-05)
 

Mjesto snimanja[uredi | uredi izvor]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Gledanost[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "FROM HEAD WRITER OF THE BRIDGE COMES THE FIRST SWEDISH ORIGINAL SERIES FOR NETFLIX, STÖRST AV ALLT (QUICKSAND)". Netflix Media Center (jezik: engleski). Pristupljeno 5. 4. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Petski, Denise (7. 9. 2017). "Netflix Orders Swedish Thriller Series 'Quicksand'". Deadline. Pristupljeno 5. 4. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ Keslassy, Elsa (8. 9. 2017). "Netflix Partners With 'The Bridge' Writer on First Swedish Original Series 'Quicksand'". Variety. Pristupljeno 6. 4. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  4. ^ Maple, Taylor (5. 4. 2019). "Is 'Quicksand' Based On A True Story? School Shootings Are Essentially Unheard Of In Sweden". Bustle. Pristupljeno 6. 4. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  5. ^ "Quicksand – Listings". The Futon Critic. Pristupljeno 5. 4. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]