Razgovor o kategoriji:Bošnjačke teme

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kao narodnu zastavu Bosnjaka ste stavili zastavu SDA stranke.

Narodnim zastavama Bosnjaka se mogu smatrati dvije zastave koje su oni prihvatili kao svoje>

1. Zastava sa ljiljanima na bijelom platnu, plavi grb sa zlatnih sest ljiljana 2. Zastava islamske zajednica BiH ( Tamno zelena podloga na kojoj je mjesec i zvijezda bijele boje)


Emir Arven 22:59, 30 Nov 2004 (CET)

Liči na zastavu ali to u stvari jeste Bošnjačka narodna zastava. Zastava SDA stranke ima slova "SDA" dok ova ima mjesec. [1] [2]. Službeno je usvojena 1992. godine. Asim Led 02:13, 1 Dec 2004 (CET)
Ja, vidio sam stranicu od Zeljka H, ali koliko ja znam to je netacna informacija, da je to usvojena zastava od strane bilo koga? U ime Bosnjaka ko je to uradio, gdje? Ja zivim u Sarajevu i stvarno nisam do sada nikada cuo takvu informaciju, iako zastava bez slova SDA se koristi na svim kongresima, skupovima itd.
S druge strane, na svim skupovima Bosnjaka, su ili ljiljani ili ova islamska sa mjesecom i zvijezdom. Ako imas provjerene informacije o usvajanju te zastave, onda OK.
Ali koliko je meni poznato, to nije to. Ako neko ima friskije informacije neka se javi.Emir Arven 02:33, 1 Dec 2004 (CET)
Doista moram dodati da je izjava da je dotična zastava nacionalna zastava Bošnjaka očigledni lapsus, s tim prije što su svoje narodno ime Bošnjaci povratili tek 1993 pa samim tim kako su već 1992 mogli usvojiti neki bošnjački amblem. Nadalje bilo bi interesantno znati gdje je to i od strane koga ona "službeno" usvojena. Ona jeste modifikovana zastava SDA, s tima da je i SDA u međuvremenu izbacila polumjesec tj. dotični zamijenila ljiljanom. Vrijeme je već pokazalo da je odbacivanjem zastave sa ljiljanima od strane Srba i Hrvata kao svebosankog simbola dotična postala nacionalni simbol Bošnjaka. Tako data simbolika biva upotrijebljavana od bošnjački orijetisanih stranica tipa http://www.bosnjacki-front.com , odnosno da je data zastava simbol nekog bošnjaštva sigurno bi nju bošnjaci Sandžaka uzeli u obzir pri izradi svoje heraldike (vidi http://www.cafesanjak.com/web/grb.php ) -- Bosnawi 14:15, 14 mar 2005 (CET)

Započni raspravu o stranici Kategorija:Bošnjačke teme

Započni raspravu