Ričerkar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ričerkar je oblik instrumentalne kompozicije koja se koristila u kasnoj renesansi i ranom baroku. Ričerkar je po tadašnjem značenju označavao oblik rane fuge, najčešće ozbiljnog karaktera u kojem se koriste duge notne vrijednosti. Ali pojam ričerkar ima znatno širu historijsku upotrebu.

Ričerkar se dijeli na dva tipa: istozvučno djelo, sa ponekim promjenama i prelazima, slično tokati, i djelo podijeljeno u odjeljke koji počinju imitativno, sa malim promjenama. Drugi tip je bio važniji, jer je prethodnik fuge kojim je zamijenjen tokom baroka.

Drugi tip ričerkara se pojavio sredinom XVI vijeka i razvijao se uporedo uz motet, sa kojim dijeli mnoge imitacijske procedure. Kompozitori su stvarali transkripcije moteta, ali samo za instrument (obično lutnja ili klavir). Pošto tekst moteta više nije bio dostupan kao strukturna jedinica, morao se pronaći drugi metod muzičke organizacije; varijacijska forma je korištena.

Neka djela koja se nisu razlikovala od fuge su nazvana ričerkar čak i do vremena Bacha, uz razliku da su notne vrijednosti obično bile duže i ozbiljnije. Dobri primjeri za ovo su trodjelni i šestodjelni ričerkar iz The Musical Offering od Johanna Sebastiana Bacha.