Riccardo Pick-Mangiagalli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Riccardo Pick-Mangiagalli (10. juli 1882. – Milano, 8. juli 1949.) bio je talijanski kompozitor i pijanista (klavirista) češkog porijekla.

Život i karijera[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Strakonicama, u Južnoj Češkoj, 10. jula 1882. godine, Rikardo Pik-Manđagali se preselio s porodicom u Milano, Italija, kada je imao dvije godine. Godine1896., s 14 godina, započeo je studije na Milanskom konzervatorijumu. Nakon što je 1903. godine diplomirao na istom konzervatorijumu, radio je kao koncertni pijanista sljedećih 11 godina u Italiji i Beču.

Godine 1914. Pik-Manđagali je napustio svoju izvođačku karijeru i nastavio raditi kao profesor muzike i kompozitor. Predavao je na fakultetu Milanskog konzervatorijuma, a 1936. godine došao je na čelo istog tako što je naslijedio Ildebranda Pizzettija. Na mjestu direktora Milanskog konzervatorijuma ostao je sve do smrti, 8. jula 1949. godine, dva dana prije njegovog 67. rođendana.

Kao kompozitor, Pik-Manđagali je napisao nekoliko opera i baleta, ali i kamernu muziku; također je komponovao i muziku za filmove.

Reference[uredi | uredi izvor]