Rupice na licu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rupice na licu

Rupice na licu su mala prirodna udubljenje na površini lica, nastale usljed poremećaja funkcije određenih snopova mišićnih vlakana, najčešće na obrazima i bradi. Mogu se uočiti i na leđima (Venerine rupice) i nekim drugim dijelovima tijela.

Opis[uredi | uredi izvor]

Rupice se najčešće na obrazima i bradi. Mogu se uočiti i na leđima (Venerine rupice) i nekim drugim dijelovima tijela, a mogu pojaviti ili nestati nakon izvjesnog perioda.

Može biti zanimljivo da je srednjevjekovmi "ljepotni ideal" ženske ljupkosti uključivao i ovaj detalj u crtama lica, zbog čega su dame nosile noćne kalup-maske za ostavljanje udubljenja na odgovarajućim pozicijama.

Fiziologija[uredi | uredi izvor]

Rupice na tijelu su posljedica deformacije ili nefunkcionalnosti odgovarajućih mišića, osobito one na licu.[1] Mogu biti uzrokovana i varijacijom u strukturi velikog jagodičnog mišiča mišića (zygomaticus major). Uočeno je da prisustvo dvostruke ili bifidne forme ovog mišića može objasniti formiranje obraznih rupica.[2] Ova bifidna varijacija mišića polazi kao jednostruka struktura iz jagodičnih kostiju. Prema se dijeli sa na gornji snop koji se u tipskom položaju ubacuje iznad uglu usta. Jedan donji snop se umeće ispod uglu usta. Zato su rupice na licu posebno uočljive pri osmjehu ili svakom razvlaćenju usnog otvora, odnosno usni i grimasama lica.

Genetika[uredi | uredi izvor]

Wiedemann (1990) je nasljeđivanje rupica na licu opisao kao nepravilno dominantno. Jednostrano je posmatrao rupice kod 5-godišnje djevojčicu čija je majka također imala slične rupice kad je bila dijete, također u svom lijevom obrazu, i to samo kada se smijala. Prema starosti, potpuno su joj nestale. Također spomenuo bilateralne obrazne rupice 14-godišnjeg dječaks, čija je majka imala bilateralne rupice koja je nestala prema odrasloj dobi. U drugoj porodici, brat i sestra, njihov otac, tri strica, kao i njihov djed i pradjed, imali su također rupice oba obraza. U ovoj porodici, rupice su uvijek bile prisutni pri rođenju, a nisu postajale manje uoćljive ni tokom života.[3][4][5]

Imajuči to u vidu i klasičnogenetički pristup prihvata ovo svojstvo kao autosomno dominantnu fenotipsku oznaku, iako se odavno dovodi u sumnju model jednostavnog Mendelovskog nasljeđivanja dimorfizna lice bez rupica - lice s rupicama.[6]Međutim, i u univerzitetskim udžbenicima novije generacije, prisustvo rupica na licu se navodi kao primjer potpuno ili "iregularno" dominantnog svojstva, koje je vjerojatno pod kontrolom jednog gena, ali i pod uticajem nekih drugih.[7] Moguće je da je to posljedica svakodnevne uočljivosti ove oznake i nedostatka provjerljive argumentacije među negatorima klasične hipoteze o načinu nasljeđivanja ove osobine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Dimple Creation – Cute as a button, who pays for a deformity? http://www.cosmeticsurgerytoday.com/facial_cosmetic_surgery/dimple-creation-cute-as-a-button/ Archived 2014-02-26 na Wayback Machine
  2. ^ Pessa J. E. et al. 1998): Double or bifid zygomaticus major muscle: anatomy, incidence, and clinical correlation. Clinical Anatomy, 11 (5): 310-313.
  3. ^ Wiedemann H. R. (1990): Cheek dimples. Am. J. Med. Genet(Letter), 36: 376.
  4. ^ [PubMed: 2363446, related citations]
  5. ^ [1]
  6. ^ McDonald J. H. (2015): Myths of human genetics.http://udel.edu/~mcdonald/mythdimples.html. Sparky House Publishing.
  7. ^ University of Utah: Observable human characteristics.http://learn.genetics.utah.edu/content/inheritance/observable/

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]