Rupice na licu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rupice na licu

Rupice na licu su mala prirodna udubljenje na površini lica, nastale usljed poremećaja funkcije određenih snopova mišićnih vlakana, najčešće na obrazima i bradi. Mogu se uočiti i na leđima (Venerine rupice) i nekim drugim dijelovima tijela.

Opis[uredi | uredi izvor]

Rupice se najčešće na obrazima i bradi. Mogu se uočiti i na leđima (Venerine rupice) i nekim drugim dijelovima tijela, a mogu pojaviti ili nestati nakon izvjesnog perioda.

Može biti zanimljivo da je srednjevjekovmi "ljepotni ideal" ženske ljupkosti uključivao i ovaj detalj u crtama lica, zbog čega su dame nosile noćne kalup-maske za ostavljanje udubljenja na odgovarajućim pozicijama.

Fiziologija[uredi | uredi izvor]

Rupice na tijelu su posljedica deformacije ili nefunkcionalnosti odgovarajućih mišića, osobito one na licu.[1] Mogu biti uzrokovana i varijacijom u strukturi velikog jagodičnog mišiča mišića (zygomaticus major). Uočeno je da prisustvo dvostruke ili bifidne forme ovog mišića može objasniti formiranje obraznih rupica.[2] Ova bifidna varijacija mišića polazi kao jednostruka struktura iz jagodičnih kostiju. Prema se dijeli sa na gornji snop koji se u tipskom položaju ubacuje iznad uglu usta. Jedan donji snop se umeće ispod uglu usta. Zato su rupice na licu posebno uočljive pri osmjehu ili svakom razvlaćenju usnog otvora, odnosno usni i grimasama lica.

Genetika[uredi | uredi izvor]

Wiedemann (1990) je nasljeđivanje rupica na licu opisao kao nepravilno dominantno. Jednostrano je posmatrao rupice kod 5-godišnje djevojčicu čija je majka također imala slične rupice kad je bila dijete, također u svom lijevom obrazu, i to samo kada se smijala. Prema starosti, potpuno su joj nestale. Također spomenuo bilateralne obrazne rupice 14-godišnjeg dječaks, čija je majka imala bilateralne rupice koja je nestala prema odrasloj dobi. U drugoj porodici, brat i sestra, njihov otac, tri strica, kao i njihov djed i pradjed, imali su također rupice oba obraza. U ovoj porodici, rupice su uvijek bile prisutni pri rođenju, a nisu postajale manje uoćljive ni tokom života.[3][4][5]

Imajuči to u vidu i klasičnogenetički pristup prihvata ovo svojstvo kao autosomno dominantnu fenotipsku oznaku, iako se odavno dovodi u sumnju model jednostavnog Mendelovskog nasljeđivanja dimorfizna lice bez rupica - lice s rupicama.[6]Međutim, i u univerzitetskim udžbenicima novije generacije, prisustvo rupica na licu se navodi kao primjer potpuno ili "iregularno" dominantnog svojstva, koje je vjerojatno pod kontrolom jednog gena, ali i pod uticajem nekih drugih.[7] Moguće je da je to posljedica svakodnevne uočljivosti ove oznake i nedostatka provjerljive argumentacije među negatorima klasične hipoteze o načinu nasljeđivanja ove osobine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Dimple Creation – Cute as a button, who pays for a deformity? http://www.cosmeticsurgerytoday.com/facial_cosmetic_surgery/dimple-creation-cute-as-a-button/ Arhivirano 26. 2. 2014. na Wayback Machine
  2. ^ Pessa J. E. et al. 1998): Double or bifid zygomaticus major muscle: anatomy, incidence, and clinical correlation. Clinical Anatomy, 11 (5): 310-313.
  3. ^ Wiedemann H. R. (1990): Cheek dimples. Am. J. Med. Genet(Letter), 36: 376.
  4. ^ [PubMed: 2363446, related citations]
  5. ^ [1]
  6. ^ McDonald J. H. (2015): Myths of human genetics.http://udel.edu/~mcdonald/mythdimples.html. Sparky House Publishing.
  7. ^ University of Utah: Observable human characteristics.http://learn.genetics.utah.edu/content/inheritance/observable/

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]