Idi na sadržaj

SIG SG 550

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
SIG SG 550
Upotreba
U službi1990. - do danas
Korisnici Švicarska
Proizvodnja
ProizvođačSIG
Opis oružja
Težina4.1 kg
Dužina998 mm
Dužina cijevi528 mm
Kalibar5.56x45 mm NATO
Domet400 m
Spremnik municije5, 20, 30 metaka
Brzina paljbe700 metaka u minuti
Brzina zrna911 m/s

SIG SG 550 je švicarska automatska puška koju proizvodi firma SIG, nastala je na osnovu ranijeg modela SIG SG 540 koji je našao upotrebu italijanskoj i francuskoj vojsci.

Razvoj

[uredi | uredi izvor]

1978. godine švicarska vojska je objavila tender za razvoj nove automatske puške. Zahtjev je bio da nova automatska puška bude kompaktibilna s preklopivim kundakom koju bi, osim pješadije, koristile posade oklopnih vozila, specijalne jedinice, padobranci, komanda. Drugi zahtjev je bio da se radikalno smanji težina puške i poboljša njena preciznost u odnosu na prethodnice. Puška se usvaja u proizvodnju 1983, a u operativnu upotrebu je uvedena 1990. godine.

Obarač, okvir s metcima puške.

U osnovi, riječ je o pozajmici gasova sa dugim klipom i rotacionim zatvaračem sa dva brijega. Donji dio oružja sa okidačkim mehanizmom izrađen je najvećim djelom od polimera, a na prednjem kraju je osovinom/šarkom spojen sa sandukom od presovanog lima, u kome su cijev, zatvarač sa klipom, gasni cilindar i nišani. Vađenjem jedne čivije i prelamanjem, omugućeno je rasklapanje puške, tako što se po uklanjanju ručice zatvarača kompletan mehanizam izvlači unazad. Na taj način je fiksni gornji dio sanduka moguće koristiti za montiranje optike i druge prateće opreme, bez potrebe za bočnim nosačima karakterističnim za kalašnjikov. Zahvaljujući rigoroznoj kontroli kvaliteta i automatizovanoj izradi, dobijena je skoro idealna borbena puška - izvanredno precizna sa skoro svim vrstama municije, udobna za korisnika zbog male mase i dobre ergonomije, a puzdana. Zbog brižljivo određenih tolerancija skoro da nema zastoja, postala je oružje izbora mnogih specijalnih jedinica u svijetu. Na žalost, vrhunski kvalitet za regularne trupe je suviše skup, pa je običan pješadinac nosi samo u švicarskoj vojsci. Zbog toga je kompanija "Sigarms" ponudila tržištu sportsku verziju ove puške namjenjenu kako ambicioznim strijelcima u dinamičnim IPSC disciplinama, tako i takmičarima u preciznom gađanju do 300 m.[1]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 27. 2. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)