Scenarist

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Scenarista)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Scenarist je pisac filmskog scenarija, tj. osoba koja radi jednu od slijedeće dvije stvari:

  • adaptaciju postojećeg djela (romana, priče, pozorišnog komada i slično) za film, ili
  • stvaranje scenarija iz glave; iz ideje

Za oba posla je potrebno znanje filma, tj. scenario mora sadržavati ono što je moguće filmom reći, dakle dijaloge ili monologe likova i opcionalni govor naratora.

Često u scenarističkim krugovima, a i kod kritike i teoretičara filma, postoje suprotna mišljenja oko upotrebe naracije (engleski "Voiceover"). To je iz razloga što neki smatraju da naracija ruši osnovno pravilo filma, a to je da film "pokazuje" a ne "objašnjava" (glumac treba da odglumi svoja osječanja, a ne da nam kaže kako se osjeća). Poznati američki scenarista, oskarovac, Čarli Kaufmen (Charlie Kaufman) u svom scenariju za film Adaptacija, velikim dijelom koristi naraciju i ismijava konzervativna mišljenja nekih svojih kolega. Kaufmen je u potpisu autora scenarija, pored svog imena, dopisao i ime svog nepostojećeg brata (Donalda- lika iz filma Adaptacija), pa je Američka filmska akademija učinila presedan u svome postojanju time što je nominovala i Čarlija i Donalda, u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]