Serologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Serologija je nauka o serumu krvi i ostalih tjelesnih tečnosti.[1] U praksi se ovaj termin obično odnosi na medicinsko-dijagnostičku identifikaciju antitijela u serumu.[2] Takva antitijela se obično formiraju kao odgovor na infekciju protiv datog mikroorganizma i drugih stranih proteina. To je odgovor, na primjer, na akutne hemolitičke reakcije zbog nepodudarnosti krvi prilikom transfuzije ili na vlastiti protein (u slučajevima autoimunih bolesti).

Serološki testovi[uredi | uredi izvor]

COVID 19 test

Serološki testovi mogu biti izvršena za dijagnostičke svrhe, kada se sumnja na infekcije, kod reumatskih oboljenja, kao i u mnogim drugim situacijama, kao što su provjera i određivanje pojedinca krvnih grupa. Serološke testovi krvi pomažu za dijagnosticiranje bolesnika s određenim imunim nedostacima, povezanim s odsustvom antitijela, kao što je X-vezana agammaglobulinemija. U takvim slučajevima, testovi za antitijela će biti dosljedno negativni.

Postoji nekoliko tehnika serologiju koje se mogu koristiti u zavisnosti od antitijela koja se proučava. Osobito uključuju: ELISA-test, aglutinaciju, precipitaciju, komplement-fiksaciju i fluorescenciju antitijela. Neki serološke testove nisu ograničeni na krvni serum pa se mogu provesti i na drugim tjelesnim tekućinama, kao što su sperma i pljuvačka, koje imaju (približno) slične osobine seruma. Serološke testovi se mogu koristiti i u forenzici, posebno za dokazivanje delikata u kojima su ostavljeni tragovi krvi, ostalih tkiva ili tjelesnih izlučevina (npr. povezivanje silovatelja sa uzorkom sperme).

Serološko-epidemiološka istraživanja[uredi | uredi izvor]

Serološka istraživanja često koriste epidemiolozi za utvrđivanje prevalencije bolesti u populaciji. Takva istraživanja se ponekad obavljaju slučajno, uz pretrage anonimno uzetih uzoraka za ne druge medicinske testove.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 24. 2. 2016. Pristupljeno 25. 4. 2020.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ Ryan K. J., Ray C. G., Eds. (2004): Sherris Medical Microbiology. McGraw Hill, New York, ISBN 0-8385-8529-9.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]