Sextus Julius Frontinus

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sekst Julije Frontin
Rođenje

Sekst Julije Frontin (Sextus Julius Frontinus, cca. 40 - 103) bio je rimski aristokrat, vojskovođa i pisac, najpoznatiji kao autor traktata na temu izgradnje i održavanja akvadukta, kao i vojne taktike.

Političku karijeru je započeo 70. kao pretor, a godine 75. je poslan za guvernera Britanije, gdje je naslijedio Kvinta Petilija Cerijalisa. Na tom mjestu je pokorio Silure. Godine 78. ga je naslijedio Gnej Julije Agrikola. Po povratku u Rim je godine 95. imenovan komesarom za vodu Rimu, te je u tom svojstvu nakon inspekcije akvadukta napisao detaljan izvještaj u dvije knjige, danas poznat kao De aquaeductu i koji se smatra jednim od najvažnijih izvora o inženjerskim dostignućima rimskog doba. Napisao je i traktat o vojnim naukama, koji je izgubljen, ali je zato očuvana Strategmata, zbirka ratnih lukavstava iz grčke i rimske historije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Prethodi:
Quintus Petillius Cerialis
rimski guverneri Britanije

Slijedi:
Gnaeus Julius Agricola


Reference[uredi | uredi izvor]

Također pogledati:

  • Herschel, C, The Two Books on The Water Supply of the City of Rome of Frontinus, (trans with explanatory chapters) New England Water Works Association (1973).
  • Ashby, Thomas., The Aqueducts of Rome, Oxford, 1934.
  • Hodge, A.T. (2001). Roman Aqueducts & Water Supply, 2nd ed. London: Duckworth.