Akvadukt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rimski akvadukt kod Skoplja, Makedonija
Pont du Gard, Francuska, rimski akvadukt izgrađen oko 19. godine p. n. e. Ovaj akvadukt je jedna od važnih francuskih turističkih atrakcija i dio je svjetske baštine.

Akvadukt je most koji služi za prijenos vode preko dolina i klanaca. Riječ akvadukt je izvedena od latinskih riječi akva (aqua) što znači "voda" i ducere (duċere) što znači "voditi" ili "sprovoditi". Akvadukti su slični vijaduktima, samo što preko njih ide voda, a ne put ili pruga. Naziv akvadukt može se koristiti i za čitav vodotok, kao i za most. Veliki plovni akvadukti koriste se kao transportne veze za čamce ili brodove, a moraju da premoste vodotokove na istom nivou i na svakom kraju. U upotrebi su još od antičkih vremena, a naročito su Rimljani bili vrijedni graditelji akvadukta.[1] Moderna verzija akvadukta je cjevovodni most, a mogu biti u obliku podzemnih tunela, mreža površinskih kanala i kanala, te pokrivenih glinenih cijevi ili monumentalnih mostova.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Chanson, H. (2008). "The Hydraulics of Roman Aqueducts: What do we know? Why should we learn?" in Proceedings of World Environmental and Water Resources Congress 2008 Ahupua'a, ASCE-EWRI Education, Research and History Symposium, Hawaii, USA, R.W. Badcock Jr and R. Walton Eds., 16 pages (ISBN 978-0-7844-0976-3)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Voda i odvodni sistemi u carskom Rimu". waterhistory.org. Pristupljeno 21. 7. 2019.