Akvadukt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rimski akvadukt kod Skoplja, Makedonija
Pont du Gard, Francuska, rimski akvadukt izgrađen oko 19. godine p. n. e. Ovaj akvadukt je jedna od važnih francuskih turističkih atrakcija i dio je svjetske baštine.

Akvadukt je most koji služi za prijenos vode preko dolina i klanaca. Riječ akvadukt je izvedena od latinskih riječi akva (aqua) što znači "voda" i ducere (dućere) što znači "voditi" ili "sprovoditi". Akvadukti su slični vijaduktima, samo što preko njih ide voda, a ne put ili pruga. Naziv akvadukt može se koristiti i za čitav vodotok, kao i za most. Veliki plovni akvadukti koriste se kao transportne veze za čamce ili brodove, a moraju da premoste vodotokove na istom nivou i na svakom kraju. U upotrebi su još od antičkih vremena, a naročito su Rimljani bili vrijedni graditelji akvadukta.[1] Moderna verzija akvadukta je cjevovodni most, a mogu biti u obliku podzemnih tunela, mreža površinskih kanala i kanala, te pokrivenih glinenih cijevi ili monumentalnih mostova.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Chanson, H. (2008). "The Hydraulics of Roman Aqueducts: What do we know? Why should we learn?" in Proceedings of World Environmental and Water Resources Congress 2008 Ahupua'a, ASCE-EWRI Education, Research and History Symposium, Hawaii, USA, R.W. Badcock Jr and R. Walton Eds., 16 pages (ISBN 978-0-7844-0976-3)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Voda i odvodni sistemi u carskom Rimu". waterhistory.org. Pristupljeno 21. 7. 2019.