Sezen Aksu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sezen Aksu
Sezen Aksu konseri 2012.jpg
Osnovne informacije
Žanrovi Pop
Zanimanje pjevačica, tekstopisac, producentica
Karijera 1974-
Veb-sajt Službena stranica

Sezen Aksu (rođena 13. juli 1954. Denizli, Turska) jeste turska pop pjevačica, kompozitor, tekstopisac i producent. U Turskoj je poznata pod nadimkom "Minik Serçe" (bos. malehni vrabac). Njen album "Gülümse" (bosanski: Osmijeh) objavljen 1991. godine, bio je jedan od najprodavanijih albuma u historiji turske muzike. Album "Düğün ve Cenaze" izdala je 1997, za koji joj je muziku komponirao Goran Bregović.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Hitovi:

  • 1977: Allahaısmarladık
  • 1978: Serçe
  • 1980: Sevgilerimle]
  • 1981: Ağlamak Güzeldir
  • 1982: Firuze
  • 1984: Sen Ağlama
  • 1986: Git
  • 1988: Sezen Aksu'88
  • 1989: Sezen Aksu Söylüyor
  • 1991: Gülümse
  • 1993: Deli Kızın Türküsü
  • 1995: Işık Doğudan Yükselir
  • 1996: Düş Bahçeleri
  • 1997: Düğün ve Cenaze
  • 1998: Adı Bende Saklı
  • 2000: Deliveren
  • 2002: Şarkı Söylemek Lazım
  • 2003: Yaz Bitmeden
  • 2005: Bahane
  • 2005: Bahane Remixes
  • 2005: Kardelen
  • 2008: Deniz Yıldızı
  • 2009: Yürüyorum Düş Bahçeleri'nde...
  • 2011: Öptüm
  • 2011: Öptüm Remix

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]