Shenzhou 5

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Modul Shenzhou 5

Shenzhou 5 je bila prva kineska svemirska letjelica sa ljudskom posadom. U letjelici se nalazio prvi kineski taikonaut Yang Liwei. Kina je letjelicu lansirala 15. oktobra 2003. godine u 09:00 sati (03:00 sati UTC) sa lansirnog centra Jiuquan u provinciji Gansu.

Letjelica je u orbitu lansirana uz pomoć rakete "CZ-2F". Nakon 14 krugova oko Zemlje na 343 kilometra visine, letjelica je sletila u Srednjoj Mongoliji 16. oktobra u 06:23 sati (00:23 sati UTC). Cijeli let je trajao 21 sat i 23 minute.

Reakcije[uredi | uredi izvor]

Uspjeh misije je odjeknuo širom cijelog svijeta. Između ostalog je američki State Department pozdravio je ulazak Kine u uski krug zemalja koje su sposobne poslati ljude u Svemir.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]