Svinjski korov

Koordinate: 51°55′59″N 14°34′01″E / 51.933°N 14.567°E / 51.933; 14.567
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Svinjski korov
Sistematika
CarstvoPlantae
RedApiales
PorodicaApiaceae
RodHeracleum

"Svinjski korov" (Heracleum) je u srodstvu sa ca. 60 vrsta (ovisno o taksonomskim tumačenjima), koje su rasprostranjene u cijeloj sjevernoj hemisferi i u visokim planinama u Europi, Sjevernoj Africi, Aziji, Sjevernoj Americi, kao i na krajnjem jugu u Etiopiji. To su višegodišnje ili dvogodišnje biljke koja imaju tvrd uspravan rast sa šupljim i više ili manje dlakavim stabljikama. Listovi su veliki i djeljivi s preklapljajućim ili nazubljenim natečenim sekcijama lista. Cvjetovi su skupljeni u jednom kraju praveći dvostruki ekran, gdje su pojedinačni cvatovi bijeli. Plodovi su ovalni i zbijeni sa neugodnim mirisom. Prerado klijaju.

Vrste
  • Heracleum pubescens
  • Heracleum laciniatum
  • Heracleum mantegazzianum Gigantski svinjski korov. Rodom je iz Kavkazkih planina, raste do 4-5m visine, a može uzrokovati ozbiljne phytophotodermatitis ako biljni sok dotakne ljudsku kožu. Glavni mehanizam za ovaj dermatitis je ekstremna osjetljivost, uzrokuje teške opekline sa izloženošću na relativno male količine sunčeve svjetlosti, s osipom i plikovima pojavljuje se u roku od nekoliko minuta: u skladu s tim trenutno pokrivanje zahvaćene kože biljnim sokom može spriječiti dermatitis u mnogim slučajevima. To je postao ozbiljan invazivan korov u mnogim područjima Europe i Sjeverne Amerike, nakon što je predstavljen kao vrtna biljka.

Gallerija[uredi | uredi izvor]

Vrste[uredi | uredi izvor]

Imajte na umu da je ovo kompletan popis 187 imena opisanih u u srodstvu, većina od tih imena se tretiraju kao sinonimi ranije opisanih vrsta od strane većine botaničara.

Slične vrste[uredi | uredi izvor]

Mnoge biljke u peršun obitelji nalikuju na svinjski korov, s bijelim cvjetovima u spoju štitaste cvati. Biljke koje se zamjenjuju s Heracleum uključuju močvarni pastrnjak (Sium suave), zapadni vodeni kukut (Cicuta douglasii), i pjegavi kukut (Cicuta maculata). Sva voda kukuta je vrlo otrovna,[1] Vodeni kukut ima listiće u podnožju svakog malog cvjetnog klustera, a ne na bazi glavnog cvijeta glave.[2] Vodeni pastrnjak ima male listiće na bazi cvijeća i glavnini cvijeta glave takođe.[3] Stolisnik (Achillea millefolium) također ima mnogo malih bijelih cvjetova u svojoj cvati, ali lišće je široko odvojeno u malim, uskim segmentima.[4]

Referense[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Traditional Plant Foods of Canadian Indigenous Peoples By Harriet V Kuhnlein, Nancy J." Google books. Pristupljeno 3. 8. 2008. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |coauthors= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Western Water Hemlock - Agriculture - Government of Saskatchewan". Arhivirano s originala, 8. 10. 2008. Pristupljeno 3. 8. 2008. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |coauthors= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "Water Parsnip - Agriculture - Government of Saskatchewan". Arhivirano s originala, 8. 10. 2008. Pristupljeno 3. 8. 2008. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |coauthors= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  4. ^ "Yarrow Achillea millefolium". Arhivirano s originala, 8. 12. 2008. Pristupljeno 3. 8. 2008. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |coauthors= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


51°55′59″N 14°34′01″E / 51.933°N 14.567°E / 51.933; 14.567