Svinjski korov

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Svinjski korov
Riesenbaerenklau3.jpg
Sistematika
Carstvo Plantae
Red Apiales
Porodica Apiaceae
Rod Heracleum

"Svinjski korov" (Heracleum) je u srodstvu sa ca. 60 vrsta (ovisno o taksonomskim tumačenjima), koje su rasprostranjene u cijeloj sjevernoj hemisferi i u visokim planinama u Europi, Sjevernoj Africi, Aziji, Sjevernoj Americi, kao i na krajnjem jugu u Etiopiji. To su višegodišnje ili dvogodišnje biljke koja imaju tvrd uspravan rast sa šupljim i više ili manje dlakavim stabljikama. Listovi su veliki i djeljivi s preklapljajućim ili nazubljenim natečenim sekcijama lista. Cvjetovi su skupljeni u jednom kraju praveći dvostruki ekran, gdje su pojedinačni cvatovi bijeli. Plodovi su ovalni i zbijeni sa neugodnim mirisom. Prerado klijaju.

Vrste
  • Heracleum pubescens
  • Heracleum laciniatum
  • Heracleum mantegazzianum Gigantski svinjski korov. Rodom je iz Kavkazkih planina, raste do 4-5m visine, a može uzrokovati ozbiljne phytophotodermatitis ako biljni sok dotakne ljudsku kožu. Glavni mehanizam za ovaj dermatitis je ekstremna osjetljivost, uzrokuje teške opekline sa izloženošću na relativno male količine sunčeve svjetlosti, s osipom i plikovima pojavljuje se u roku od nekoliko minuta: u skladu s tim trenutno pokrivanje zahvaćene kože biljnim sokom može spriječiti dermatitis u mnogim slučajevima. To je postao ozbiljan invazivan korov u mnogim područjima Europe i Sjeverne Amerike, nakon što je predstavljen kao vrtna biljka.


Gallerija[uredi | uredi izvor]

Vrste[uredi | uredi izvor]

Imajte na umu da je ovo kompletan popis 187 imena opisanih u u srodstvu, većina od tih imena se tretiraju kao sinonimi ranije opisanih vrsta od strane većine botaničara.

Slične vrste[uredi | uredi izvor]

Mnoge biljke u peršun obitelji nalikuju na svinjski korov, s bijelim cvjetovima u spoju štitaste cvati. Biljke koje se zamjenjuju s Heracleum uključuju močvarni pastrnjak (Sium suave), zapadni vodeni kukut (Cicuta douglasii), i pjegavi kukut (Cicuta maculata). Sva voda kukuta je vrlo otrovna,[1] Vodeni kukut ima listiće u podnožju svakog malog cvjetnog klustera, a ne na bazi glavnog cvijeta glave.[2] Vodeni pastrnjak ima male listiće na bazi cvijeća i glavnini cvijeta glave takođe.[3] Stolisnik (Achillea millefolium) također ima mnogo malih bijelih cvjetova u svojoj cvati, ali lišće je široko odvojeno u malim, uskim segmentima.[4]

Referense[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Traditional Plant Foods of Canadian Indigenous Peoples By Harriet V Kuhnlein, Nancy J." Google books. Pristupljeno 2008-08-03.
  2. ^ "Western Water Hemlock - Agriculture - Government of Saskatchewan". Arhivirano s originala, 8. 10. 2008. Pristupljeno 2008-08-03.
  3. ^ "Water Parsnip - Agriculture - Government of Saskatchewan". Arhivirano s originala, 8. 10. 2008. Pristupljeno 2008-08-03.
  4. ^ "Yarrow Achillea millefolium". Arhivirano s originala, 8. 12. 2008. Pristupljeno 2008-08-03.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Koordinate: 51°55′59″N 14°34′01″E / 51.933°N 14.567°E / 51.933; 14.567