Thomas Young

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Thomas Young
Thomas Young by Thomas Lawrence.jpg
Rođenje (1773-06-13) 13. juni 1773.
Milverton, Engleska
Smrt 10. maj 1829(1829-05-10) (55 god.)
London, Engleska

Thomas Young (Milverton, 13. juni 1773. - London, 10. maj 1829.), engleski fizičar, liječnik i astronom

Bio je profesor na Royal Institutionu u Londonu, gdje je djelovao i kao liječnik. Objavio je mnoge radove iz fizike, medicine, astronomije, fiziologije, geofizike i drugih područja.

U djelu "Skice i ekperimenti u vezi sa zvukom i svjetlošću" kritizira korpuskularnu teoriju svjetlosti i uvodi valnu teoriju. S pomoću valne teorije razjasnio je interferenciju svjetlosti. U pismu upućenom francuskom fizičaru F. Aragou postavlja hipotezu o tranverzalnoj prirodi valova svjetlosti. Dao je radove s područja teorije elasticiteta, pa se prema njemu modul elastičnosti naziva Youngovim modulom (konstanta proporcionalnosti između sile naprezanja i relativnog izduženja elastičnog tijela).

Thomas Young je također studirao jezike i doprinio razjašnjavanju egipatskih hijeroglifa.