Velike strateške naučne misije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
The Hubble Space Telescope as seen from the departing Space Shuttle Atlantis.
Svemirski teleskop Hubble dao je veliki doprinos u mnogim područjima svemirske nauke. Od njegovog lansiranja, Hubble je koštao oko 4,7 milijardi USD.

NASA-ine velike strateške naučne misije ili velike strateške misije, ranije poznate kao Flagship misije ili Flagship klase,[1] su najskuplje i najsposobnije NASA- ine svemirske letjelice. Glavne misije postoje u sve četiri divizije NASA-ine Direkcije za naučnu misiju: astrofizika, nauka o Zemlji, heliofizika i planetarne nauke.

"Veliki" se odnosi na proračun svake misije, obično najskuplju misiju u naučnoj disciplini. U odjeljenju za astrofiziku i odjeljenju za planetarne nauke velike strateške misije obično prelaze milijardu dolara. U Sektoru za nauku o Zemlji i odjelu za heliofiziku, velike strateške misije obično su veće od 500 miliona dolara.[2] "Strateški" odnosi se na njihovu ulogu u unaprjeđivanju više strateških prioriteta navedenih u planovima kao što su Decenijska istraživanja.

Decenije 2020-tih. vidjet će dva planetarna lansiranja, rover Mars 2020 i Europa Clipper, i treće, Europa Lander proučavano je za moguće lansiranje već 2024. godine.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "NASA's 'Large Strategic' Science Missions Under the Microscope". www.aip.org (jezik: engleski). 13. 10. 2016. Pristupljeno 28. 6. 2019.
  2. ^ Powering Science: NASA's Large Strategic Science Missions (2017). The National Academies Press. Page 10.
  3. ^ Here's what we know about the 12 proposals for NASA's next New Frontiers mission. Van Kane. Published by The Planetary Society. August 10, 2017.