Vuk II Krsto Frankopan Tržački

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Grof Vuk II Krsto Frankopan Tržački (oko 1578–1652) bio je hrvatski plemić iz porodice Frankopan.

Vuk Krsto Frankopan bio je sin Gašpara Frankopana (kapetana ogulinskog i grofa Tržačkog – nazvanog prema naselju Tržac na rijeci Korani, u ono vrijeme u centralnoj Hrvatskoj, a danas u Cazinskoj krajini, Bosna i Hercegovina) i Katarine rođ. Lenković (kćeri Ivana Lenkovića i sestre karlovačkog generala Jurja Lenkovića).

Vuk Krsto Frankopan.jpg

Vuk Krsto se školovao u Ljubljani i u Italiji. Oficir je na Vojnoj krajini. Komandant tvrđave u Modrušu je od 1612. U ratu s Mlečanima, 1615, odlikovao se ličnim herojstvom. Ogulinski kapetan bio je od 1618, senjski potpukovnik od 1620, a karlovački general postao je 1626. Porazio je tursku vojsku kod Karlovca 1627.

Nadživio je svoja dva brata, Jurja i Nikolu, koji je neko vrijeme bio hrvatski ban. Kad je Nikola 1647. umro bez potomaka, njegova imanja naslijedio je Vuk. Uz posjede Frankopana – Bosiljevo, Severin na Kupi, Zvečaj na Mrežnici, Novigrad na Dobri, Črnomelj (u Sloveniji) i Novi Vinodolski – stekao je i posjede u križevačkoj županiji, koje mu je u miraz donijela njegova prva žena Jelena, kći hrvatskog podbana Stjepana Berislavića. Od grofa Edlinga kupio je 1634. imanje Brešce u Štajerskoj.

Jelena mu je rodila sina Gašpara, koji je umro 1651, kao ogulinski kapetan. Druga žena, Uršula grofica Inkofer, rodila mu je sina Jurja (umro 1661. u Karlovcu, kao krajiški podgeneral) i kćer Katarinu, koja se 1641. udala za grofa Petra Zrinskog, a preminula 1673. u Grazu (Austrija).

Nakon Uršuline smrti, oženio se Vuk Frankopan Dorom (rođ. Haller), udovicom barona Paradeisera. Ona mu je rodila sina Frana Krstu Frankopana.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]