Idi na sadržaj

Wikipedia:Flow

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Logotip projekta Flow
Logotip projekta Flow

Flow je projekt Wikimedijinog Collaboration tima kako bi se napravio moderni sistem za raspravu i sarađivanje širom svih Wikimedijinih projekata. Moguće je da će Flow zamijeniti postojeći sistem stranicâ za razgovor, te će pružiti mogućnosti koje su prisutne na većini modernih web-stranica koje nije moguće ostvariti putem wikiteksta. Naprimjer, Flow automatski potpisuje Vaše poruke, odgovore i omogućava obavještenja po pojedinoj temi na stranici za razgovor.

Glavni ciljevi Flow projekta su:

  • pristupačniji sistem rasprave novim korisnicima wiki projekata.
  • efikasniji sistem rasprave za iskusne korisnike.
  • podsticanje smislenih razgovora koji se temelje na saradnji.

Flow[1] je trenutno dostupan na nekoliko stranica za razgovor na stranici Mediawiki.org i na Wikipedijama na raznim jezicima. Fokus projekta u 2015. jest saradnja sa zajednicama raznih Wikipedija kako bi se aktivirao Flow na stranicama i drugim mjestima gdje bi mogao biti koristan i izgradnja mogućnosti koje će pomoći aktivnim urednicima tih wiki projekata da rade zajedno kao i da privuku nove korisnike. Projekt se neprestano poboljšava na osnovu iskustava i povratnih informacija koje nam ljudi koji ga koriste šalju.

Bilješke[uredi izvor]

  1. ^ Ime "Flow" je kombinacija engleskih riječi en:Workflow (doslovno "proces rada" ili "radni tok") i en:Flow (psychology) (koncept "zanosa" u psihologiji).