Wikipedia:Flow

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Informacija Ova stranica je prijevod engleske verzije koju je napisala Zadužbina Wikimedije. Oni odgovaraju za bilo kakve pretpostavke, obećanja, planove, ciljeve ili greške. Kako biste raspravljali o ovoj stranici, molimo koristite stranicu za razgovor. Flow možete testirati na stranici Wikipedia:Flow/Igralište ili na stranici Talk:Flow na Mediawikiju.
Logotip projekta Flow

Flow je projekt Wikimedijinog Collaboration tima kako bi se napravio moderni sistem za raspravu i sarađivanje širom svih Wikimedijinih projekata. Moguće je da će Flow zamijeniti postojeći sistem stranicâ za razgovor, te će pružiti mogućnosti koje su prisutne na većini modernih web-stranica koje nije moguće ostvariti putem wikiteksta. Naprimjer, Flow automatski potpisuje Vaše poruke, odgovore i omogućava obavještenja po pojedinoj temi na stranici za razgovor.

Glavni ciljevi Flow projekta su:

  • pristupačniji sistem rasprave novim korisnicima wiki projekata.
  • efikasniji sistem rasprave za iskusne korisnike.
  • podsticanje smislenih razgovora koji se temelje na saradnji.

Flow[1] je trenutno dostupan na nekoliko stranica za razgovor na stranici Mediawiki.org i na Wikipedijama na raznim jezicima. Fokus projekta u 2015. jest saradnja sa zajednicama raznih Wikipedija kako bi se aktivirao Flow na stranicama i drugim mjestima gdje bi mogao biti koristan i izgradnja mogućnosti koje će pomoći aktivnim urednicima tih wiki projekata da rade zajedno kao i da privuku nove korisnike. Projekt se neprestano poboljšava na osnovu iskustava i povratnih informacija koje nam ljudi koji ga koriste šalju.

Bilješke[uredi izvor]

  1. ^ Ime "Flow" je kombinacija engleskih riječi en:Workflow (doslovno "proces rada" ili "radni tok") i en:Flow (psychology) (koncept "zanosa" u psihologiji).