Wikipedia:Jednostavan link

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Jednostavan link je web-adresa koja se koristi za reference nekih informacija u članku, a nema nikakve informacije o linkovanoj stranici. Drugim riječima, doslovno je samo tekst web-adrese, baš kako izgleda u adresnoj traci internetskog preglednika koji je ubačen unutar <ref> oznake ili se navodi kao vanjski link, bez naslova, autora, datuma ili naslova djela odakle je preuzet. Ne sadrži nikakve bibliografske informacije koje su uobičajeno potrebne za citat.

Važno je spomenuti da neki stilovi citata, poput američkog stila MLA, koriste puni bibliografski citat, odnosno sadrže i cijelu web-adresu (odnosno link) pored svih ostalih informacija kao što su ime autora, datum i naslov djela. Ovo se ne smatraju jednostavni linkovi.

Šta je jednostavan link?[uredi izvor]

Jednostavan link je web-adresa koja ne sadrži bilo kakve druge informacije o izvoru linka. Sljedeća dva primjera prikazuju najčešće korištene jednostavne linkove koje treba izbjegavati:

Sljedeća dva primjera nisu jednostavni linkovi. Prvi koristi šablon {{cite web}}, dok je iduća referenca napisana ručno
(razliku možete vidjeti klikom na "Uredi izvor" na vrhu stranice i dolaskom do ovog dijela u uredniku):

  • "Answer ID 14083: D2X Firmware update 2.0.0 — Windows". Find Answers. Nikon USA Inc. 2008. Pristupljeno 9. 5. 2009. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  • "Answer ID 14083: D2X Firmware update 2.0.0 — Windows". Find Answers. Nikon USA Inc. 2008. Pristupljeno 9. 5. 2009.

Napomena: Preferira se korištenje šablona {{cite web}} te trebate koristiti ručni stil referenci jedino kad (zbog nekog razloga) nije moguće koristiti šablon.

Zašto ne treba koristiti jednostavne linkove?[uredi izvor]

Jednostavni linkovi podliježu pojavi koja se naziva trulež linkova, ili jednostavnije rečeno, može doći do mrtvih linkova. Upotrebljivost jednostavnih linkova u potpunosti zavisi od toga da određena web stranica zadrži svoju strukturu prikazivanja internetskog sadržaja.

Sljedeći jednostavni citati novina International New York Times su prestali sa radom (ili su istrunili) zato što je New York Times izvršio potpunu rekonstrukciju svoje web stranice, kao što se može vidjeti ispod:

Kada se upotrebljava potpuni citat za reference, pomoću šablona {{cite web}}, prikazuje se autor, datum i naslov citata. Ukoliko se web stranica promjeni, te će dodatne informacije pomoći pri pronalaženju istog citata na novoj lokaciji. Ukoliko se prikazani materijal više ne može naći na internetu, dodatne informacije mogu pomoći pri pronalaženju istih informacija u raznim arhivima, kolekcijama članaka/novina, u knjigama i drugdje.

Ispod je puni citat prvog članka nekadašnjih novina International Herald Tribune, napravljen pomoću šablona {{cite news}}:

Može se primjetiti da, kada postoji puni citat, moguće je ponovo naći članak preko usluga poput LexisNexis, HighBeam Research, stranice archive.org kao i drugih usluga, iako prvobitna kopija na web stranici više ne funkcioniše.

Drugi problem sa jednostavnim linkovima jest da, ukoliko ne sadržavaju čitljiv tekst, veoma loše izgledaju i ugrožavaju uopćeni izgled stranice, kao u primjeru ispod:

Ova problem se može riješiti korištenjem formata [duga_web_adresa čitljiv_tekst] gdje prazno mjesto predstavlja razmak, koji se također može izraziti preko crtice, kao u primjeru ispod:

Kako spriječiti mrtve linkove[uredi izvor]

Najvažnije je da ne dodajete jednostavne linkove kao reference u članke. Uvijek koristite puni format citata sa naslovom, autorom i bilo kakvim drugim mogućim informacijama.

Ako pronađete članak sa jednostavnim linkovima, možete pomoći na dva načina:

  • Dodajte šablon {{očistiti jednostavne linkove}} na sam početak članka. Ovo će prikazati obavještenje da članak sadrži jednostavne linkove i da ga treba popraviti, te će ga isto tako staviti u kategoriju za čišćenje, što znači da će ga moći vidjeti i drugi članovi Wikipedije.
  • Možete sami zamjeniti linkove sa punim citatom tako što ćete ih ručno zamjeniti koristeći odgovarajući cite šablon ili možete koristiti alatku reFill, otvoriti napredne opcije i kopirati wiki tekst (najčešće sve pod <ref> oznakama) i alat će pokušati automatski napraviti referencu koja je u potpunosti citirana kako treba. Naravno, imajte na umu da alatka nije savršena, tako da ste i dalje odgovorni za bilo koju izmjenu koju napravite koristeći ju.

Također pogledajte[uredi izvor]