Idi na sadržaj

Wikipedia:RefToolbar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Izgled lokalizirane verzije RefToolbara. Kao primjer se prikazuje citiranje web stranice The New York Times u članku o Rimu.

RefToolbar je niz JavaScript/jQuery skripta koje pomažu urednicima dodati reference u članke koristeći se šablonima za citiranje. Radi kao dodatak uređivaču izvornog koda. RefToolbar se trenutno nalazi na nekoliko skripta (pogledajte, naprimjer ovu stranicu i ovu pretragu prefiksa). Najnovija verzija, RefToolbar 2.0, dostupna je korisnicima u odjeljku Dodaci u korisničkim postavkama. Može se pojaviti u tri verzije, zavisno od toga šta je određeni korisnik uključio, odnosno isključio.

RefToolbar trenutno nudi sljedeća 4 šablona za dodavanje referenci:

  • {{Cite web}} – Ovaj šablon se najčešće upotrebljava pri dodavanju referenci člancima, jer se koristi za dodavanje referenci pomoću web stranice, odnosno stranica.
  • {{Cite news}} – Ovaj šablon je sličan cite webu, ali se koristi za dodavanje vijesti. RefToolbar urednicima također dopušta da, ako posjeduju DOI nekog članka, da ga unesu, te će alat automatski popuniti što je moguće.
  • {{Cite book}} – Ovaj šablon urednicima pomaže pri dodavanju informacija o knjigama. Ako već posjedujete ISBN knjige, RefToolbar ima opciju pomoću koje automatski može popuniti veći dio informacija, te su pojedine opcije odmah vidljive bez poterebe za pritisak na “Pokaži/sakrij dodatna polja” (poput stranice koju želite referencirati, ali ako želite navesti koliko knjiga ima stranica ukupno, itd).
  • {{Cite journal}} – Ovaj šablon korisnicima pomaže pri dodavanju časopisa kao referenci. Slično gornjem šablonu, razne opcije su odmah vidljive, urednici sa PMID-jem mogu isti unijeti izravno u RefToolbar, te će on popuniti što god da je moguće.

Verzije

[uredi izvor]

Predodređena verzija RefToolbara je refToolbar 2.0b. Dolje su prikazani izgledi RefToolbara zavisno od toga koja ste podešavanja uključili, odnosno isključili.

Uključi naprednu… Uključi čarobnjake… Verzija
RefToolbara
Stil Skripta
Isključeno Isključeno
Uključeno
RefToolbar 1.0
Dugme za reference na samom kraju
MediaWiki:RefToolbarLegacy.js
Uključeno Isključeno RefToolbar 2.0a
{{}} ikona u sredini
MediaWiki:RefToolbarNoDialogs.js
Uključeno RefToolbar 2.0b
Dugme “Reference” na samom kraju
MediaWiki:RefToolbar.js

Nazivi na vrhu kolona su skraćenice. Ispod se nalaze puni nazivi stavki u vašim postavkama:

  • Uključi naprednu… u postavkama stoji “Uključi traku za uređivanje”.
  • Uključi čarobnjake… u postavkama stoji “⧼wikieditor-toolbar-dialogs-preference⧽”.

Stil kolona prikazuje kako će ikona za aktivaciju RefToolbara izgledati zavisno od postavki.