Wikipedia:Rezolucija o politici licenciranja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Upozorenje: Ova stranica je prijevod politike Fondacije Wikimedia. Ovaj prijevod je isključivo za informaciju i nije zamjena za službenu politiku. Originalna verzija politike, koja se nalazi ovdje, jedina je konačna i službena verzija.Primjenljive definicije

Projekt
Pojedinačni projekt Wikimedia FOndacije na određenom jeziku ili višejezički projekt, kao što je Wikipedia na engleskom, Wikizvor na francuskom ili Meta.
Licenca za slobodni sadržaj
Licenca koja ispunjava uvjete Definicije slodobnih kulturnih radova koji se odnose na licence, kao što je izloženo na http://freedomdefined.org/Definition verzija 1.0.
Politika doktrine izuzetaka (PDI)
Politika specifična za projekt, usklađena sa zakonima Sjedinjenih Država i zakonima zemlje iz koje se najviše pristupa sadržaju (ako takva postoji), koja prepoznaje ograničenja zakona o autorskom pravu (uključujući i procesno pravo) na način primjenljiv na projektu, i dozvoljava slanje materijala koji su zaštićeni autorskim pravom a koji se mogu legalno koristiti u kontekstu projekta, bez obzira na status autorskog prava nad njima. Primjeri uključuju Wikipedia:Fair use i pl:Wikinews:Dozwolony użytek.

Rezolucija

U skladu sa misijom Fondacije WIkimedia da „omogući i uključi ljude širom svijeta da sakupljaju i razvijaju obrazovne sadržaje pod licencom za slobodni sadržaj“,

 1. Od svih projekata se očekuje da sadrže samo onaj sadržaj koji je pod Licencom za slobodni sadržaj, ili koji je na bilo koji drugi način slobodan na način određen gore navedenom 'Definicijom slobodnih kulturnih radova'.
 2. Uz to, zajednica svakog od projekata, sa izuzetkom Wikimedijinog zajedničkog servera (Commons), može razviti i usvojiti PDI. Neslobodan sadržaj koji se koristi pod PDI mora biti identificiran u mašinski čitljivom formatu tako da to mogu lako utvrditi i direktni i indirektni korisnici sajta.
 3. Takve PDI moraju biti u najmanjoj mogućoj mjeri. Njihova upotreba, uz ograničene izuzetke, treba biti svedena na ilustraciju historijski značajnih događaja, da uključi identificiranje zaštićenih radova kao što su loga, i da dopuni (u uskim okvirima) članke o suvremenim djelima zaštićenim autorskim pravom. PDI ne može dopustiti materijal kod kojeg je razumno očekivati da neko pošalje slobodnu datoteku iste namjene, kao što je to slučaj sa skoro svim portretima bitnih živih osoba. Bilo koji sadržaj pod PDI mora biti zamijenjen sa slobodno licenciranim djelom kad god je takvo dostupno, a koje će služiti istoj obrazovnoj svrsi.
 4. Mediji koji se koriste pod PDI su podložna brisanju ako im nedostaje primjenljivo objašnjenje. Oni moraju biti korišteni jedino u kontekstu sa drugim slobodno licenciranim sadržajem.
 5. Projekti koji već imaju donijetu PDI, moraju poduzeti sljedeće mjere:
  • Počevši od 23. marta 2007, svi novi mediji koji se pošalju pod neprihvatljivom licencom (kako je gore definirano) ili im nedostaje obrazloženje za izuzetak moraju biti obrisani, a postojeći mediji pod takvim licencama moraju proći kroz postupak rasprave u kojem će se utvrditi da li postoji takvo obrazloženje; ako ne postoji, i oni moraju biti obrisani.
 6. Projekti koji trenutno nemaju donijetu PDI, moraju poduzeti sljedeće mjere:
  • Počevši od 23. marta 2007, sve novoposlane datoteke sa neprihvatljivom licencom biće obrisane.
  • Zaklada je odlučila svim zajednicama projekata koje žele razviti PDI pomoći u postupku razvoja iste.
  • Do 23. marta 2008. sve postojeće datoteke pod neprihvatljivom licencom moraju po gore navedenim biti pod PDI ili će biti obrisane.

Izglasano sa 7 glasova za, 23. marta 2007.