Wikipedia:Wikimedia CEE Proljeće

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Wikimedia CEE Proljeće (engleski: Wikimedia CEE Spring) međunarodna je kampanja pisanja članaka koju svakog proljeća organiziraju Wikipedijanci i Wikimedia Central & Eastern Europe (CEE) kako bi se poboljšala enciklopedijska pokrivenost tema o zemljama i kulturama srednje i istočne Evrope. Wikipedijanci zemalja učesnica ili kultura tokom kampanje pišu jedna o drugoj na fokusiran način i tako se međusobno upoznaju. Izraz "srednja i istočna Evropa" koristi se slobodno, te uključuje i Maltu i Kipar, koji se nalaze u južnoj Evropi, kao i Kazahstan, koji je većim dijelom država srednje Azije.

U pripremi za kampanju, Wikipedijanci iz svake zajednice koja učestvuje u projektu, pripremaju popise tema o svojim zemljama, kulturi, itd. a koje smatraju važnima i koje bi mogle biti manje obrađene na drugim Wikipedijama. Samo pisanje članaka odvija od početka proljeća, 21. marta i traje do kraja maja.

Učestvovanjem kampanji smatraju se svi kreirani ili značajno dorađeni doprinosi na temu zemalja učesnica (osim njihovih vlastitih), a popisi služe samo kao pomoć i poticaj. Doprinosi su označeni s prijedlozima na stranicama za razgovor koji omogućuju centraliziranu statistiku i rangiranje Wikipedija i pojedinačnih učesnika.

Najmarljiviji učesnici u svakoj zajednici posljednjih su godina nagrađivani. Nagrade finansira Wikimedia Foundation putem podružnice Wikimedia Österreich ili neke veće podružnice iz vlastitih sredstava.

Wikimedia CEE[uredi izvor]

Wikimedia CEE za sada je neformalno krovno udruženje Wikimedijanaca iz srednje i istočne Evrope, ali postoje i dugoročniji planovi za konkretnije organizovanje. Pored proljetne kampanje Wikimedia CEE, jedna od glavnih aktivnosti je godišnja konferencija "Wikimedia CEE Meeting".

Historija učestvovanja[uredi izvor]

Wikipedia na bosanskom jeziku je učestvovala na projektu 2016. i 2021. U sklopu projekta 2021. napisano je 376 članaka.

Vanjski linkovi[uredi izvor]