Wrapping Paper (The Cream)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grupa The Cream.

Wrapping Paper je pjesma britanske rok grupe The Cream. Basist i pjevač Jack Bruce komponirao je muziku, a tekst je napisao Pete Brown. Godine 1966. izdavačka kuċa Reaction Records objavila je pjesmu "Wrapping Paper" u okviru debitantskog singla grupe The Cream, s pjesmom "Cat's Squirrel" na B strani.[1] Singl ploča dostigla je na 34. mjesto britanske ljestvice naslušanijih singlova 1966. godine.[2] Pjesma je kasnije uvrštena u kompilacijske albume The Very Best of Cream (1995)[3] i These Were the Days (1997).[4] Za razliku od tvrdog bluz roka u ostalim ranijim ​​pjesmama grupe The Cream kao što je "N.S.U." i psihodeličnog pop stila u "I Feel Free", pjesma Wrapping Paper ima prepoznatljiv sporiji džez stil. Ona odražava buntovničku prirodu ovog muzičkog sastava, kao i njihovu želju da zbune svoju publiku, te njihov interes za apsurdistički umjetnički pokret tog vremena i odbijanja da se uklope u prihvaćene i tradicionalne muzičke stilove i kategorije.

Tekst pjesme "The Wrapping Paper" govori o čovjeku koji je izgubio ljubav i zatekao se kako neprestano gleda sliku sebe i svoje bivše ljubavi i neprestano želi da se vrati "u kuću na obali". Tekst ove pjesme dijeli zajedničke sličnosti s tekstovima u drugim pjesmama grupe The Cream poput "Dreaming" i "The Coffee Song".

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Muzički primjer[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Cream - Wrapping Paper". 45cat.com. Pristupljeno 1. 6. 2021.
  2. ^ "Wrapping Paper | full Official Chart History | Official Charts Company". Officialcharts.com. Pristupljeno 1. 6. 2021.
  3. ^ "The Very Best of Cream - Cream | Songs, Reviews, Credits". AllMusic. Pristupljeno 1. 6. 2021.
  4. ^ "Those Were the Days - Cream | Songs, Reviews, Credits". AllMusic. Pristupljeno 1. 6. 2021.