Zdravstveni menadžment

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Zdravstveni menadžment je plansko organizovanje manje ili više složenih mjera i institucija socijalne i socijalne politike u cilju održavanja i unapređenja zdravlja stanovništva.

Osnove[uredi | uredi izvor]

Zdravstveni menadžment uključuje niz zadataka i funkcija za organizaciju zdravlja, posebno u vidu promocije zdravlja . Zasnovan je na biopsihosocijalnom razumijevanju zdravlja. Cilj je ojačati procese suočavanja sa zdravljem, kao što je skrb zasnovana na potrebama. Zdravstveni menadžment se sprovodi u zdravstvenim i društveno-političkim ustanovama, kao što je grupa za samopomoć, preko socijalnih službi, do ustanova zdravstvenog, nesrećnog i penzionog osiguranja, poznatih pod pojmom socijalnog osiguranja .

Metodološki, zdravstveni menadžment je interdisciplinarni predmet, integriše nekoliko disciplina kao što su socijalna medicina, zdravstvena ekonomija, medicinsko pravo i medicinska sociologija i sistematski je jedna od zdravstvenih nauka, posebno u obliku „Novog javnog zdravlja “ (usp. Mann, B., 2005; Waller, H., 2002). U kontekstu zdravstvenih ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zdravstveni menadžment je strategija „zdravlja za sve“ . Kao zdravstveni menadžment kompanije, ovaj pristup vezan za zdravlje je doživio znanstveni i praktični daljnji razvoj.

Zdravstvena ekonomija se može shvatiti kao zbirni pojam za sve grane privrede koje imaju veze sa zdravljem. Sastoji se od raznih glumaca. Osnovna oblast, koja se naziva i prvo zdravstveno tržište, obuhvata oblast zdravstvene zaštite u užem smislu, koju u velikoj meri karakterišu obavezno zdravstveno osiguranje i privatno zdravstveno osiguranje, državno i drugo socijalno osiguranje. bezbjednosne agencije.

Kvalifikacije[uredi | uredi izvor]

Osnovne kompetencije odnose se prije svega na analizu historijskih, socioloških i ekonomskih dimenzija zdravstvene sigurnosti. Ovdje socijalna sigurnost, uključujući i sukobe u ovom sistemu, dobija veliki značaj. Drugo, ostale ključne kompetencije uključuju društvenu sposobnost poznavanja interesa i problema zdravstvenih usluga. Zato što je opravdanje i evaluacija budućih opcija za sistemski i ekonomski dizajn zdravstvenih usluga važan cilj.

Pored osnovnih kompetencija, prikazane su i dodatne vještine (usp. Niehoff, Braun, 2003, str. 107):

  1. konceptualne i organizacione sposobnosti
  2. socijalne kompetencije u upravljanju ličnim uslugama
  3. Ovladavanje kadrovima i procesima upravljanja poslovanjem
  4. Poznavanje pravnih osnova

Kursevi i diplome[uredi | uredi izvor]

Diplome ili zvanja u oblasti zdravstvenog menadžmenta mogu se steći kao dodatna kvalifikacija ili kroz dodiplomski studij. U zavisnosti od obima i prethodnog obrazovanja, diploma se dodeljuje sertifikatom ili akademskim stepenom kao što je diploma ili master.

Vidi također[uredi | uredi izvor]