Alsace

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Alsace
Zastava Alsacea Grb Alsacea
Zastava Grb
Položaj Alsacea na karti
Položaj Alsacea
Država Francuska
Glavni grad Strasbourg
Službeni jezik Francuski
Upravni oblik Regija
Philippe Richert
Zakonodavstvo  
Površina
• Ukupno
8280 km2
Stanovništvo
• Ukupno
1829000 
Veb-sajt region-alsace.eu

Alsace je regija Francuske koja obuhvata dva departmana: Haut-Rhin (Gornja Rajna) na jugu i Bas-Rhin (Donja Rajna) na sjeveru. Glavni grad regije je Strasbourg, koji je ujedno i najveći grad u regionu, zatim slijedi grad Mulhouse (u rangu pod-prefekture).

To je također jedan historijski region koji je obuhvatao i drugi region Territoire de Belfort (Teritorija Belfort).

Geografski položaj[uredi | uredi izvor]

Alsace obuhvata površinu od 8.280 km2 (190 km dužinom i 50 km širinom), što je otprilike 1,5% ukupne površine Francuske, te je stoga najmanji administrativni region u Francuskoj. Prostire se od juga prema sjeveru dužinom rijeke Rajne (Rhin), koja je ujedno istočna granica regiona i Francuske. Alsace se graniči na sjeveru i istoku sa Njemačkom, na jugu sa Švicarskom, na jugozapadu sa regionom Franche-Comté i na zapadu sa regionom Lorraine (Loren).

Njegov prostor je podijeljen na tri reljefne oblasti:

  • Na istoku, što čini većinu Elzasa, izbrazdan je rijekom Ill, gdje uspijeva puno žitarica i također šume, koje obuhvataju značajne površine (šume u Hagenau na sjeveru, kao i Hardt na jugu)
  • Na zapadu dominira planinski masiv Vosges, koji je formirao ogromne doline pod uticajem rijeke Ill; tu su i planinski vrhovi Grand Ballon (1.424 m, bivši Ballon Guebwiller), najviša tačka ovog regiona. On se nalazi u departmanu Haut-Rhin
  • Brežuljci ispod planine Vosges, koji su najveće plodno tlo za razvoj vinograda i proizvodnju vina

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]