Cigareta

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Bih-usa.svg Ovom članku je neophodan prijevod sa hrvatskog jezika na bosanski jezik.
Ovaj članak je napisan na nekom drugom jeziku, umjesto na bosanskom. Ako je članak bio predviđen za čitaoce projekta Wikipedije na tom jeziku, molimo vas premjestite članak na dotični jezik. Pogledajte i spisak Wikipedijinih jezičnih projekata.
Cigareta

Cigareta (fr. cigarette - mala cigara) je proizvod koji se pravi od prethodno prerađenih (prečišćenih) i konačno isječenih listova duhana, koji su čvrsto umotani u papirni valjak (obično manji od 120 mm u dužini i 10 mm u prečniku). Cigarete se koriste za pušenje, aktivnost koju upražnjavaju uživaoci duhana-pušači. Osim što stvara veoma jaku ovisnost sličnu drugim oblicima ovisnosti kao što su, npr. alkoholizam ili narkomanija, pušenje je također i veoma štetno po zdravlje. Zbog toga su u mnogim zemljama svijeta danas uvedeni i pooštreni zakoni protiv pušenja na javnim mjestima i u zatvorenim službenim prostorijama, kao i propisi protiv mnogih vidova reklamiranja cigareta. Također, proizvođači cigareta obavezni su da na svojim proizvodima vidno istaknu upozorenje o štetnosti pušenja po zdravlje.

Cigarete se razlikuju od cigara po tome što su manje, i prave se od prerađenih listova duhana i omota od bijelog papira. Često se za cigaretu koristi pogrešan termin cigara.

Tvari koje proizvođači cigareta dodaju duhanu[uredi | uredi izvor]

Duhanu se dodaju mnoge tvari kako bi se pojačalo djelovanje nikotina i na taj način povećalo potencijal ovisnosti.

Velik broj aditiva služi prema izjavama duhanskih tvrtki za poboljšanje okusa, je konzerviranje, za vlažnost, za poboljšanje izgaranja i povezanost sastojka.[1].

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Cigarete