Crvena jabuka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crvena jabuka
PorijekloSarajevo, SR Bosna i Hercegovina
ŽanroviPop-rok
Karijera1985–sada
Izdavači
Povezani umjetnici
Veb-sajtcrvena-jabuka.com
Članovi
Bivši članovi

Crvena jabuka je sarajevska pop-rok grupa osnovana 1985. Iako su često mijenjali članove grupe, ipak su ostvarili velike uspjehe kod publike u Bosni i Hercegovini i ostalim područjima bivše Jugoslavije. I do današnjeg dana njihovi albumi ostvaruju dobru prodaju, a njihovi koncerti i dalje su dobro posjećeni. Bili su dio sarajevskog pokreta Novi primitivizam koji je bio popularan početkom 1980-ih. Njihova kombinacija laganih ljubavnih balada i melodične pop-rok muzike učinila ih je jednim od najznačajnijih sastava tada popularne sarajevske muzičke scene. Iz originalne postave u grupi je ostao samo klavijaturist i pjevač Dražen Žerić "Žera".

Biografija[uredi | uredi izvor]

Prvi uspjeh[uredi | uredi izvor]

Grupu "Crvena jabuka" 1985. osnovali su Dražen Ričl (vokal, gitara) i Zlatko Arslanagić (gitara). Pridružili su im se Dražen Žerić (klavijature), Aljoša Buha (basist) i Darko Jelčić (bubnjar).  Svoj prvi album pod nazivom Crvena jabuka objavljuju 1986, koji im je ubrzo donio veliki uspjeh kod publike. U to vrijeme njihove pjesme sa ovog antologijskog albuma često su se mogle čuti na bosanskohercegovačkim i jugoslavenskim televizijskim i radio stanicama. Autori svih pjesama su Dražen Ričl i Zlatko Arslanagić. Tokom ljeta 1986. pripremljen je materijal za drugi album. Iste godine muzičari iz Crvene jabuke planiraju svoju prvu turneju, s prvim koncertom u Mostaru zakazanim za 18. septembar 1986. Taj koncert nisu održali, jer na putu ka Mostaru kod Jablanice imali su saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli basist Aljoša Buha i pjevač Dražen Ričl. U čast i sjećanje na poginule drugove održan je koncert u dvorani Skenderija 13. oktobra 1986. pod nazivom "Pjesma za Crvenu jabuku". Na koncertu su nastupili sarajevski muzičari i grupe svih generacija.

U Splitu, januara 1987, snimaju svoj drugi album Za sve ove godine, posvećen tragično poginulim Draženu Ričlu i Aljoši Buhi. Snimila su ga tri preostala člana iz originalne postave – Dražen Žerić, Zlatko Arslanagić i Darko Jelčić. Album pod producentskom palicom Željka Brodarića Jappe izlazi početkom 1987. Međutim, preostali članovi grupe Crvena jabuka odlučuju da neće promovirati album, davati intervjue, medijski istupati i održavati koncerte. Unatoč tome, doživljavaju veliku slušanost, prodaju ploča i kaseta, popularnost i medijsku pozornost. Primjetan je muzički zaokret sa pjesmama na ovom albumu, koje su mnogo jednostavnije sa blažim baladama zahvaljujući činjenici da je riječ o tribute albumu.

Nakon godinu dana medijske tišine izlazi album Sanjati (1988).

Sve pjesme na albumu Sanjati potpisuje Zlatko Arslanagić, s tim što se na albumu nalazi i obrada "Twist and Shout" grupe The Beatles, pod nazivom "Sviđa mi se ova stvar". Album Sanjati prodan je u više od 350.000 nosača zvuka, nakon koje započinje velika koncertna turneja Crvene jabuke s preko 180 koncerata. Pridružuje im se Nikša Bratoš na električnoj gitari, koji daje doprinos boljem kvalitetu muziciranja.[1]

Četvrti album (za koji je sve pjesme napisao Zlatko Arslanagić) objavljen je početkom 1989. pod nazivom Tamo gdje ljubav počinje, a snimila ga je koncertna postava Crvene jabuke. Bio je to prvi album kojeg je producirao Nikša Bratoš i koji će od tada postati njihov redovni producent na novim LP, singl pločama i CD. Album je ostvario veliku prodaju nosača zvuka, dok je muzički materijal sa koncertne turneje korišten je za dupli uživo album Uzmi me (kad hoćeš ti) snimljen tokom nastupa u Domu sportova u Zagrebu. Na tom koncertu odsvirali su pjesmu grupe Indexi "Bacila je sve niz rijeku", koja je potom uvrštena na istoimenu singl ploču.

1990 - 1995[uredi | uredi izvor]

Šesti album Nekako s proljeća snimaju 1991, a autor svih pjesama je Zlatko Arslanagić, dok solo gitare svira Zoran Šerbedžija. Muzičari Crvene jabuke pokazali su sviračku i autorsku zrelost, a posebna zanimljivost su gostujući muzičari Kemal Monteno (u naslovnoj pjesmi), Neven Mijač na usnoj harmonici (u prvoj pjesmi "Moje najmilije") i zagrebački jazz saksofonist Miroslav Sedak - Benčić na nekoliko pjesama. Od balada posebno se ističe "Da znaš da me boliš" s kojom je nastavljena uspješna serija laganih ljubavnih pjesama, koje su uvijek bile prisutne na njihovim albumima. Album "Nekako s proljeća" ostvario je dobar uspjeh kod publike. Međutim, zbog izbijanja rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj bend odustaje od planirane koncertne turneje.

Zbog istog razloga Zlatko Arslanagić napušta Sarajevo, i odlazi u London, da bi, 1995, kao svoje mjesto boravka izabrao Toronto. U međuvremenu, Croatia Records 1993. izdaje kompilaciju 18 hitova Crvene jabuke pod nazivom Ima nešto od srca do srca. Na albumu se nalazi i kratko pismo publici.[2]

Poslije rata[uredi | uredi izvor]

Dražen Žerić i Darko Jelčić, preseljenjem u Zagreb, 1994. okupljaju novu postavu benda. Uz pomoć starih članova, Nikše Bratoša i Zlatka Volarevića, te novih, basiste Krešimira Kaštelana i drugog klavijaturiste Danijela Lastrića snimaju album "U tvojim očima". Autorski temelj novih pjesama čine Zlatan Fazlić i Saša Lošić (Plavi orkestar). Na albumu se nalaze pjesme "Sanjam te", nedovršena pjesma Dražena Ričla kao i "Bijeli božić" koju je Žerić otpjevao u duetu sa Lošićem, a koja se našla na njihovoj istoimenoj singl ploči objavljenoj devet mjeseci ranije. Promocija albuma održana je 14. novembra 1996. u Velikoj dvorani u Zagrebu. Slijede koncerti po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Njemačkoj i Danskoj. Nakon završene turneje vraćaju se u Makarsku gdje im je muzički studio.

Godine 1997. izdaju album Svijet je lopta šarena, a 1999. snimaju live unplugged album Riznice sjećanja. Krajem iste godine idu na svoju prvu američku turneju. Godine 2000. izdaju album Sve što sanjam. Krajem 2002. izlazi deveti studijski CD pod nazivom Tvojim željama vođen. Album Oprosti što je ljubavna, Croatia Records objavila je 2005. uoči proslave 20 godišnjice njihovog muzičkog rada.

Bubnjar Darko Jelčić Cunja 2017. napušta grupu, a pjevač Dražen Žerić Žera ostaje jedini originalni član Crvene jabuke.

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Sadašnji[uredi | uredi izvor]

Bivši članovi[uredi | uredi izvor]

Osnivači[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Crvena jabuka (zvanični website)". crvena-jabuka.com. Pristupljeno 20. 2. 2023.
  2. ^ "Crvena jabuka: Nekako s proljeća". discogs.com. Pristupljeno 29. 3. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]