Crvena jabuka

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crvena Jabuka
Muzički žanr Pop rock
Mjesto porijekla Sarajevo, BiH
Aktivni 1985 - danas
Povezano sa Plavi orkestar
Valentino
Ozbiljno Pitanje
Đavoli
Izdavač Diskoton
Croatia Records
Tutico Records
Album
Volim te
2009.
Za tvoju ljubav
2011.
Nek' bude ljubav
2013.
Članovi
Darko Jelčić
Dražen Žerić
Krešimir Kaštelan
Damir Gonz
Marko Belošević
Bivši članovi
Dražen Ričl
Aljoša Buha
Srđan Šerberdžija
Branko Salka
Zlatko Volarević
Zlatko Arslanagić
Danijel Lastrić
Zlatko Bebek
Mario Vukčević

Crvena Jabuka je sarajevska pop rock grupa osnovana 1985. godine. Mada su stalno mijenjali članove, imali su velike uspjehe do današnjeg dana. Bili su dio sarajevskog "New Primitives" pokreta koji je vladao početkom 80-ih.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Prvi uspjeh[uredi | uredi izvor]

U originalnoj postavi svirali su: Dražen Ričl - Zijo (solo gitara,vokal), Zlatko Arslanagić - Zlaja (ritam gitara), Dražen Žerić - Žera (klavijature), Aljoša Buha (bas gitara) i Darko Jelčić - Cunja (bubnjevi).

Svoj prvi album pod nazivom "Crvena jabuka", sa hitovima "Bježi kišo s prozora", "Dirlija" i "Sa tvojih usana", bend izdaje 1986. godine. Iste godine bend planira svoju prvu turneju, sa prvim koncertom u Mostaru zakazanim za 18. septembar 1986. Nažalost, taj koncert nisu održali, jer na putu ka Mostaru kod Jablanice bend je imao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli Aljoša Buha i Dražen Ričl. U čast i sjećanje na poginule drugove održan je koncert u dvorani Skenderija 13. oktobra 1986. pod nazivom "Pjesma za Crvenu Jabuku". Na koncertu su nastupili sarajevski muzičari i grupe svih generacija. U Splitu, januara 1987. godine, snimaju svoj drugi album "Za sve ove godine", posvećen Ziji i Aljoši. Album su snimili preostala tri člana iz originalne postave - Cunja, Zlaja i Žera. Album pod producentskom palicom Jappe izlazi početkom 1987. ali grupa ne daje nikakve promotivne intervjue ni nastupe. Nakon godinu dana medijske tišine izlazi album "Sanjati" (1988). Dražen Žerić preuzima ulogu glavnog vokala.Album "Tamo gdje ljubav počinje" izlazi 1989. godine a snimila ga je koncertna postava benda, te dupli live album "Uzmi me kad hoćeš ti" snimljen u Domu sportova u Zagrebu.

90te prije rata[uredi | uredi izvor]

Šesti album "Nekako s proljeća", na kojem gostuje Kemal Monteno, snimaju 1991. Zbog izbijanja rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj bend odustaje od planirane turneje. Rat uzrokuje i ponovnu pauzu benda.

Poslije rata[uredi | uredi izvor]

Grupa se ponovo okuplja 1995. godine sa novom postavom: Žera, Cunja, Krešo (bas gitara), Mario Vuković-Jimmy (gitare), Danijel Lastrić (klavijature), Nikša i Dilajla, i kreću na turneju po Evropi (Njemačka, Austrija, Švicarska i Makedonija). Novi album izdaju 1996. pod nazivom "U tvojim očima". Autori pjesama su Zlatan Fazlić-Fazla i Saša Lošić-Loša. Na albumu se nalazi i pjesma "Sanjam te", nedovršena pjesma Dražena Ričla. Promocija albuma je održana 14. novembra 1996. godine u Velikoj dvorani u Zagrebu. Slijede koncerti po Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Njemačkoj i Danskoj. Nakon završene turneje vraćaju se u Makarsku gdje im je muzički studio.

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Sadašnji članovi[uredi | uredi izvor]

Bivši članovi[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

  1. Crvena jabuka 1986
  2. Za sve ove godine 1987
  3. Sanjati 1988
  4. Tamo gdje ljubav počinje 1989
  5. Nekako s' proljeća 1991
  6. U tvojim očima 1996
  7. Svijet je lopta šarena 1998
  8. Sve što sanjam 2000
  9. Tvojim željama vođen 2002
  10. Oprosti što je ljubavna 2005
  11. Duša Sarajeva 2007
  12. Volim te 2009
  13. Za tvoju ljubav 2011
  14. Nek' bude ljubav 2013

Koncertni albumi[uredi | uredi izvor]

  1. Uzmi me (kad hoćes ti) 1990
  2. LIVE 1998
  3. Riznice sjećanja-unplugged 1999

Kolekcije[uredi | uredi izvor]

  1. Ima nešto od srca do srca 1993
  2. Moje najmilije 1997
  3. Antologija 2003
  4. Zlatna kolekcija 2005

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]