Dječija književnost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dječija literatura je književni žanr gdje su djeca ciljana publika, iako je moguće da u ovim knjigama uživaju i odrasli. U grupu spadaju i knjige koje djeca sama izabiru i čitaju kao i one koje nastavnici, roditelji, kritičari, izdavači, bibliotekari ili knjižare odred pogodnim za djecu.

Neki smatraju da je dječija literatura napisana isključivo za djecu, ali mnoge knjige koje su pisane za odrasle se danas smatraju dječijim, kao na primjer Mark Twainove Avanture Huckleberry Finna. I suprotno se dešavalo, da knjige pisane za djecu imaju primarno odraslu publiku.

Dosta klasika dječije literature u stavri imaju nekoliko nivoa tako da ih rado čitaju i djeca i odrasli. Na primjer, mnogi će pročitati Alisu u Zemlji čuda kao djeca i kao odrasli i vidjeti značenja koja su im bila skrivena kao djeci.

Pokušaj da se identifikuju karakteristike djela pod nazivom dječija literatura nam pruža dobre smjernice koje kritičari obično prihvataju. Međutim za svaku od ovih osobina postoje brojni izuzeci, ili knjige za odrasle koje posjeduju iste.


Karakteristike Dječije knjige koje nemaju ovu karakteristiku Knjige za odrasle koje imaju ovu karakteristiku
Napisana za djecu Ubiti pticu rugalicu autora Harper Lee nije bila napisana niti predviđena kao dječija literatura. Smrdljivi sironoša i ostale prilično glupe priče autora Jon Scieszka je izrazito popularna među odraslima, možda i više nego među djecom.
Djeca su glavni likovi Moj prijatelj Gdin. Leaky autora J.B.S. Haldane je dječija knjiga sa odraslim kao glavnim likom. Svi lijepi konji autora Cormac McCarthy je knjiga za odrasle sa djetetom kao glavnim likom. Mnoge kratke priče Thomas Ligottia imaju djecu kao glavne likove.
Tematski su odgovarajuće dječijem uzrastu. Smeće autora Melvin Burgess je knjiga o konzimiranju narkotika (heroina). Blijedi pogled na brda autora Kazuo Ishiguro nema nedolične teme.
Relativno kratka Ljetna zemlja autora Michael Chabon Galeb Johnatan Livingston autora Richard Bach
sadrži slike, posebni knjige za mlađu djecu Dodir tulipana autorice Anne Fine je knjiga bez slika za mlađu djecu. Miš autora Art Spiegelman je roman u slici za odrasle.
Napisane jednostavnim jezikom Skelig autora David Almonda Žena ratnik autora Maxine Hong Kingston
usko vezane za događanja, dosta dijaloga i malo opisa Crveni pony autora John Steinbeck Jurassic Park autora Michael Crichton
Tematski vezano za odrastanje i sazrijevanje Roald Dahlova Fantastični Gdin Fox James Joyceov Portret umjetnika dok je bio mlad.
Didaktične, sa pokušajima da odgoje djecu u vezi sa ponašenjem u određenim situacijama; u protivnom sadrže avanturu ili nadprirodne pojave. Enciklopedia Brown autora Donald J. Sobol Slika Dorian Graya autora Oscar Wilde
Sretan završetak u kojem dobro pobjeđuje zlo Katherine Patersonov Most za Terabithia, Lauren Myracle i Rimuje se sa vješticama Catherine R. Coulterova Nasljedsvo slavuja

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]