Granica između Bosne i Hercegovine i Crne Gore

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Granica između Bosne i Hercegovine
i Crne Gore
Most na GP Šćepan Polje
Most na GP Šćepan Polje
Karakteristike
Države Bosna i Hercegovina
Crna Gora
Dužina225 km
Historija
Ustanovljena1991.

Nakon proglašenja nezavisnosti BiH
Granični prelazi
Broj10
ListaSpisak graničnih prijelaza

Granica između Bosne i Hercegovine i Crne Gore predstavlja liniju razdvajanja između teritorija spomenutih država. Njena dužina iznosi približno 225 km, dok je zračna udaljenost između krajnjih tačaka 140 km.

Tok[uredi | uredi izvor]

Pruža se sjeverno od Boke kotorske, duž krških planina Dinarida prema sjeveru sve do područja Sandžaka, gdje je tromeđa sa Srbijom. U blizini jadranske obale kod Herceg Novog tromeđa Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske nalazi se osam kilometara od mora na planini Bjelotini, kod crnogorskog sela Sitnica (nadmorska visina približno 950 m). Odatle se granica proteže preko Orjena i Bijele gore, gdje je i najviša tačka na granici, vrh Jastrebica (1.862 m), te se spušta u dolinu Trebišnjice, gdje granicu čini dio Bilećkog jezera kod bosanskohercegovačkog grada Bileće. Zatim se granica pruža preko Volujaka (2.336 m) i masiva Maglića (2.386 m), koji je i najviša planina u Bosni i Hercegovini. Dalje prema sjeveru, granica se spušta u kanjon rijeke Pive do Šćepan Polja, odnosno sela Hum u Bosni i Hercegovini. Tamo je i bosanskohercegovački Nacionalni park Sutjeska te u njegovom okviru i prirodni rezervat Perućica, jedno od posljednjih netaknutih prirodnih staništa u zapadnom dijelu Balkana. Granica zatim ide prema istoku kanjonom rijeke Tare, te nakon nekoliko kilometara napušta rijeku i preko planine Ljubišnje (2.239 m) spušta se u dolinu u gornjem toku Ćehotine. Dalje istočno smješteno je srbijansko selo Kukurovići, u blizini kojeg je tromeđa sa Srbijom.

Sutorina, o kojoj je u političkim krugovima vođen spor između Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Granica slijedi staru osmanlijsku upravnu i administrativnu granicu, koja je važila sve do predaje Kotora Crnoj Gori, te uveliko i jugoistočnu granicu Austro-Ugarske nakon okupacije Bosne i Hercegovine 1878, prema Kneževini, a nakon 1910. Kraljevini Crnoj Gori.[1] Granica je konačno određena 1947. između NR Bosne i Hercegovine i područja NR Crne Gore, u tadašnjoj Jugoslaviji.[2][3] Tek nakon raspada SFRJ 1991. ona postaje međunarodna granica, najprije između Republike Bosne i Hercegovine i SR Jugoslavije, zatim zajednice Srbije i Crne Gore i na kraju od 2006, nakon raspada te zajednice, postaje granica između današnjih država. Kao ranija granica između socijalističkih republika, a prema preporukama Badinterove komisije, proglašena je državnom granicom.[4]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Sandžak je još nekoliko godina nakon toga ostao u osmanlijskom posjedu;
    J. G. Bartholomew: A literary & historical atlas of Europe, 1910; utvrda Cattaro (Kotor) predana je Crnoj Gori 1806, kada je Dalmacija potpala pod francusku upravu.
  2. ^ Bosnische Ansprüche auf die Bucht von Kotor, reportaža, Adelheid Wölfl, u: der Standard, 30. januar 2015. (de)
  3. ^ 'Karta Balkana: Historijska karta Jugoslavije prema nacionalnostima iz 1920. iz: Harmsworth's new Atlas 1920.
  4. ^ Westbalkan-Konferenz - Grenzabkommen zwischen Bosnien und Montenegro. u: Tiroler Tageszeitung online, 23. august 2015. (de)