Grb Ukrajine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grb Ukrajine

Državni grb Ukrajine (ukrajinski: Державний Герб України) bio je službenim znakom Kneževine države Vladimira I, velikog kneza Kijeva[1] (Ustav Ukrajine, član 20.) Poznatiji je kao Trizub (ukrajinski: Тризуб ("trozubac") i državni je grb Ukrajine, koji se sastoji od istih boja kao i zastava Ukrajine, a čini ga plavi štit na kojem je žuti trozubac, simbol starih slavenskih plemena koja su živjela na području Ukrajine. Trozupci u plavoj boji smatraju se nepravilnim predstavljanjem, prema ukrajinskom heraldičkom društvu. Mali grb službeno je usvojen 19. februara 1992., dok postoje ustavne odredbe za utvrđivanje velikog grba koji još nije službeno usvojen. Mali grb dizajnirali su Andrij Grećilo, Oleksij Kohan i Ivan Tureckij po uzoru na grb u obliku trozupca Vladimira Velikog. Veliki grb koji nije usvojen sastoji se od malog grba i grba Zaporižana (Ustav Ukrajine, član 20).

Trozubac nije bio smatran nacionalnim simbolom sve do 1917. godine, kada ga je jedan od najistaknutijih ukrajinskih historičara, Mihail Hruševski, predložio za usvajanje kao nacionalni simbol (pored ostalih varijanti, uključujući arbalest, luk ili kozaka koji nose musket tj. slike koje su za Ukrajinu imale značajan historijski, kulturni i heraldički značaj). Dana 25. februara 1918. godine Ukrajinska centralna rada (parlament) usvojila ga je kao grb kratkotrajne Ukrajinske Narodne Republike.

U sovjetskom periodu 1919–1991. i tokom nezavisnosti 1991-1992. Državni simboli bili su u skladu sa Ruskom Sovjetskom Federativnom Socijalističkom Republikom i Sovjetskim Savezom - srp i čekić nad izlazećim suncem.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ O simbolima, Ministarstvo za informativnu politiku Ukrajine. Predsjednički ukaz od 25. decembra 2015