Grb Njemačke

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Njemačke

Grb Njemačke je crni orao na žutoj (zlatnoj) pozadini, s crvenim kljunom i kandžama. Boje na grbu odgovaraju onima na zastavi Njemačke.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi spomen orla veže se uz Karla Velikog, a postoje informacije da je crni orao na zlatnoj podlozi bio carski simbol. Ovaj grb zadržan je u Svetom rimskom carstvu, s više varijanti, a glavna je promjena bila dodavanje krune, skripta i šara. Ovog carskog orla koristila je i Pruska u određenom obliku, a bio je i grb Njemačkog carstva od 1871. do 1918.

Nakon Prvog svjetskog rata Vajmarska republika usvojit će sadašnji oblik. 1935. Adolf Hitler izmijenio je grb u orla nacističke stranke dodavši kandžama hrastov vijenac unutar kojeg je kukasti krst.

Poslije Drugog svjetskog rata zapadni dio Njemačke koristio je savezni grb, zapravo sadašnji. On se koristi i poslije ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: