Kali (hinduizam)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jedan od prikaza boginje Kali
Durga i Kali u jednom tijelu
Boginja Kali
Bacanje cvijeća za Kali u rijeku Gang

Kali (sanskrit: काली, Kālī) je jedno od važnijih božanstava u hinduizmu. Ona je ratničko otjelotvorenje Parvati, Šivine žene, i priča o njoj je veoma duga i kompleksna. Iako se najčešće identificira kao simbol tame i nasilja, zapravo se radi o božanstvu koje ima svoju zastrašujuću stranu i dobru, pozitivnu stranu. Treba je razlikovati od istoimenog demona.

Opis[uredi | uredi izvor]

Kali se javlja u nekoliko oblika: Sati (žena puna vrlina), Jaganmata (majka svijeta), Durga (nedostupna).

U ilustrovanim prikazima Kali ima četiri ruke i svakoj od njih drži određene atribute: mač, trozubac, odrubljenu glavu i posudu u koju kaplje krv iz odrubljene glave. Prema simboličkom značenju mač predstavlja božansko znanje a ljudska glava je ego. Božanskim znanjem ego se mora poništiti kako bi se dosegla mokša – oslobođenje od beskrajnog ciklusa reinkarnacija, tj. rođenja i smrti, odnosno oslobođenje od patnji i ograničenja ovog svijeta. Kali oko vrata nosi ogrlicu od 108 lobanja demona (po nekim interpretacijama lobanje su ljudske). Broj 108 odgovara veličini molitvene brojanice koja služi za ponavljanje mantri. Pominje se i broj 51 - broj slova u sanskritu.

Druga česta forma je Mahakali. U ovoj formi Kali ima deset glava, deset ruku i deset nogu. U zavisnosti od predanja, na svakoj glavi nalazi se simbol moći, predstavljen određenim oružjem ili ritualnim predmetom.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Kali je ženski rod riječi kala koja na sanskritu znači vrijeme a isto tako i crno. Iz ovih razloga njeno ime se često prevodi kao Majka Vremena, Ona koja troši vrijeme ili Ona koja je crne boje. Crna boja pridružena boginji Kali u stvari je kontrast njenom mužu Šivi, koji je svijetle boje jer je njegovo tijelo prekriveno bijelim pepelom. Za riječ kala u narodnoj etimologiji usvojeno je i značenje crno a u osnovnom kontekstu znači smrt. U jednom odjeljku Mahabharate, dat je opis ženskog lika koji odnosi duhove palih ratnika i ubijenih životinja.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

U prvom opisu koji je dat u Rgvedi Kali nije prikazana kao božanstvo već kao crni jezik, jedan od sedam plamenih jezika boga vatre Agnija. Ipak, prvi prototip ove boginje javlja se pod imenom Raatri, što je istovremeno i prototip boginje Durga.

Mitologija[uredi | uredi izvor]

U najpoznatijem mitu o Kali, priča govori o boginji Durgi koja sa svojim pomoćnicima ranjava demona Raktabiju. Iako su mu zadali mnoge rane mnogim oružjem u pokušaju da ga unište, Durga i njeni saveznici ubrzo uviđaju da zapravo čine grešku: iz svake kapi Raktabijine krvi stvara se njegov klon tako da je bojno polje ubrzo postalo preplavljeno njegovim duplikatima. Durga očajnički treba pomoć te priziva Kali. (U nekim verzijama Durga uzima njeno obličje.) Kali uništava Raktabiju popivši njegovu krv i prožderavši njegove klonove.

U slijedećoj priči, opijena pobjedom nad mrskim neprijateljem, Kali započinje ples na bojnom polju gazeći tijela mrtvih. Da bi je zaustavio, Šiva je legao među mnoge leševe i kada je Kali primijetila da ga je umalo zgazila, smirila se i prekinula svoj furiozni pohod.

Nakon jedne slične pobjede nad neprijateljem Kali opet počinje euforični pobjednički ples koji izmiče kontroli i priča dalje govori kako Kali ispija krv palih protivnika. Da bi je smirio i sačuvao stabilnost svijeta, Šiva je sišao na bojno polje kao dojenče, glasno plačući. Primijetivši dijete, Kali je prekinula svoj strašni ples i prišla bespomoćnom djetetu. Podigla ga je, poljubila mu glavu i podojila dijete-Šivu. Ovaj mit prikazuje Kalin pozitivni, majčinski aspekt koji se štuje u hunduizmu ali na Zapadu često nije prepoznat.

Indijski grad Kalkuta svoje ime duguje riječi Kalighat (Kaline stepenice). Ovim stepenicama vjernici silaze na pročišćavajuće kupanje u vodi svete rijeke Gang.

Izvori i vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]