Klekovača

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Klekovača zimi

Klekovača sa svojim vrhom Velike Klekovače 1962 m je najviša planina zapadne Bosne. Proteže se dužinom od 43 km, a uzdiže se 1500 m iznad dolina Unca i 1300 m iznad petrovačke kotline. Planinu Klekovaču odlikuju velike stijene koje se protežu grebenom od Velike do Male Klekovače. U tom dijelu padine nalazi se i nekoliko velikih livada i prostranih amfiteatara stijena. Odavno je interesantna po raznim osnovama, 1879. o njoj piše Đuro Pilar - ekolog, 1891. Franjo Fiala - botaničar, 1893. Otto Steinbeis osnovao je preduzece Šipad i počeo eksploataciju šume i izgradnju šumske željeznice. 1930. godine Klekovaču je planinario U. Girometta. Prve planinarske staze na oba njena najviša vrha, Malu Klekovaču 1761 m i Veliku Klekovaču 1962 m, provedene su oko 1970. Današnja planinarska staza je dobro obilježena, a postoji i planinarski dom. Jedno vrijeme se nije smjelo prići vrhu Velika Klekovača iz razloga što je tamo bio relejni centar JNA, a nakon 1995. godine tu su boravili vojnici SFOR-a. Danas je sve napušteno i pokidano. Planina je bogata raznim biljnim i životinjskim svijetom. Sam vrh planine je obrastao niskim rastinjem, klekom, po kojoj je Klekovača i dobila ime. Nedaleko od Klekovače nalazi se i Lomska prašuma na površini od 298 ha koja je i zakonom zaštićena od 1956. godine.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: