Drvar

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Koordinate: 44°22′S 16°23′I / 44.367, 16.383
Drvar
Grad
Panorama Drvara
Panorama Drvara
Službeni naziv: Općina Drvar
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija BiH
Kanton Kanton br. 10
Općina Drvar
Koordinate 44°22′S 16°23′I / 44.367, 16.383
Površina
 - Općina 1 030 km2
Stanovništvo
 - Općina 17 126 (1991)
 - Procjena 11 286 (2009 [1])
Gustoća
 - Općina 17 /km2 
Gradonačelnik Stevica Lukač (SNSD)
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme
Poštanski broj 80 260
Pozivni broj (+387) 034
Matični broj općine 11614
Crkva u Drvaru

Drvar je grad i općina u zapadnoj Bosni i Hercegovini, koji se nalazi između Bosanskog Grahova i Bosanskog Petrovca, blizu Glamoča.

Administrativno, Drvar je dio Livanjskog kantona u sastavu Federacije Bosne i Hercegovine.

Smješten je u planinskom području (Osječenica, Klekovača, Lunjevača) na nadmorskoj visini 700 do 1200 m. Prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma površina općine bila je 950 km2. Klima je kontinentalno-planinska sa dugim i hladnim zimama.

Na području općine brojne su manje rijeke koje imaju potencijal za razvoj ribogojilišta. Najznačajniji vodotok je rijeka Unac dugačka oko 10 km i potok Bastašica u duljini od 1 km. Na području Drvarske općine postoji jednistven, za ovaj dio Evrope, slučaj bifurkacije rijeke. U mjestu Prekaja nalazi se Prekajsko jezero. Ovo jezero zaprema površinu od dva četvorna kilometra i bogato je ribom. Velike površine prekrivene su šumama i pašnjacima, dok su poljoprivredna zemljišta zastupljena u manjem obimu.

Na području Drvara su se za vrijeme drugog svjetskog rata vodile žestoke borbe od jula 1941, kada na tom području izbija ustanak, pretežno srpskog stanovništvo protiv vlasti NDH. Od tada pa do kraja rata Drvar je često prelazio iz ruke u ruku, a u prvoj polovini 1944. je na tom području sjedište nove vlasti pod dominacijom Titovih partizana.

Nastojeći uništiti Titov partizanski pokret, Nijemci su 25. 5. 1944. u okviru operacije "Konjićev skok" na Drvar izveli odvažni zračni desant s ciljem da uhvate ili ubiju Tita. Međutim, partizanske snage su dovoljno dugo oduprle njemačkim padobrancima pa se Tito se na vrijeme uspio skloniti na Vis. Taj je događaj poslije bio povodom da Drvar za vrijeme socijalističke Jugoslavije dobije ime Titov Drvar.

Za vrijeme rata u BiH, Drvar se od 1992 našao pod nadzorom Republike Srpske. U ljeto 1995. grad je zauzela Hrvatska vojska, a lokalno srpsko stanovništvo je izbjeglo.

Daytonskim mirovnim sporazumom je grad pripao Federaciji BiH, a u njemu je prvih poratnih godina živjelo gotovo isključivo hrvatsko stanovništvo. Srpske izbjeglice su se postupno počele vraćati, tako da je demografska struktura Drvara ponovno izmijenjena.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Drvar imala je 17.126 stanovnika, raspoređenih u 38 naselja. Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma, gotovo u cjelini, općina Drvar ušla je u sastav Federacije Bosne i Hercegovine. U sastav Republike Srpske ušla su naseljena mjesta: Potoci, Srnetica i Uvala. Od ovog područja formirana je općina Istočni Drvar. Federalni dio Drvara također je podijeljen. Dio koji su kontrolisale snage Armije BiH, pripojene su općini Bihać, odn. naseljena mjesta: Boboljusci, Bosanski Osredci, Gornji Tiškovac, Mali Cvjetnić, Malo Očijevo, Martin Brod, Očigrije, Palučci, Trubar, Veliki Cvjetnić i Veliko Očijevo.

Nacionalni sastav stanovništva - općina Drvar, popis 1991.[uredi | uredi izvor]

ukupno: 17.126

Nacionalni sastav stanovništva - Grad Drvar, popis 1991.[uredi | uredi izvor]

ukupno: 8.053

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: