Trnovo (RS)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Gnome-emblem-important.svg Na ovoj stranici su konstatovane greške u izvornom kodu koje moguće dovode do nepoželjnih rezultata.
Ispravite ove greške i zatim uklonite ovaj šablon. Ako ne znate kako da ispravite ove greške onda se obratite na čaršiji za pomoć.
Za druga značenja pojma Trnovo pogledajte Trnovo (čvor).
Trnovo (RS)
Nedostaje grb
Položaj naselja Trnovo (RS)
Osnovne informacije
Entitet: Republika Srpska
Kanton: {{{Kanton}}}
Općina: Trnovo
Stanovništvo: 6.991 popis (1991)
Pozivni broj: (+387) 57
Poštanski broj: 71 220
Administracija (Stanje: 2008-2012)
Načelnik: Goran Vujčić[1] (SNSD)

Trnovo je jedna od sedam općina koje formiraju Istočno Sarajevo. Postoji također i Trnovo u Sarajevskom kantonu. Obje pomenute općine su do 1992. godine bile dio jedinstvene bosanskohercegovačke općine Trnovo. Općina Trnovo je 1991. godine imala 6.991 stanovnika, od toga u gradu Trnovu - 2.099.

Stanovništvo

Glavna stranica: Demografija Trnova

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Trnovo (u to vrijeme jedna od 5 prigradskih općina Grada Sarajeva) imala je 6.991 stanovnika, raspoređenih u 63 naselja. Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma, općina Trnovo je podijeljena. Veći dio općine Trnovo ušao je u sastav Federacije Bosne i Hercegovine. Od ovog područja formirana je općina Trnovo (FBiH). U sastav Republike Srpske ušla su naseljena mjesta: Bogatići, Grab, Jablanica, Kijevo, Klanac, Milje, Podivič, Rajski Do, Tošići, Turovi i Ulobići, te dijelovi naseljenih mjesta: Trnovo i Vrbovnik. Od ovog područja formirana je općina Trnovo (RS).

Nacionalni sastav stanovništva - općina Trnovo, popis 1991.

ukupno: 6.991

Nacionalni sasatv stanovništva - Grad Trnovo, popis 1991.

ukupno: 2.099

Muslimani se danas izjašnjavaju kao Bošnjaci.

Reference

Vanjski linkovi

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: