Slovenci

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Slovenci su indoevropski južnoslavenski narod koji danas većinom živi u Sloveniji (oko 2 miliona), te u Tržaškoj, Goriškoj i Videmskoj pokrajini, u sjeverozapadnoj Italiji (oko 100.000), u južnoj Austriji (oko 50.000), Hrvatskoj (25.000) i Mađarskoj (oko 6000).

Slovenci spadaju u grupu potomaka Južnih Slavena i njihov maternji jezik je slovenski (slovenščina).

Historija[uredi | uredi izvor]

Pod pritiskom Avara preci Slovenaca doselili su se do kraja 6. vijeka iz pradomovine iza Karpata na područje gornjeg Podravlja i Posavlja, Posočju te u Donjoj Panoniji do Balatona. Oformirala se kneževina Karantanija i u 8. vijeku borila protiv Avara i Franaka, ali je ipak pala pod franačku vlast.

U početku su ih zvali Sclavi, Sclavini ili Winidi u njemačkom govornom području. Velik dio historije Slovenci su proveli pod vladavinom Habsburške monarhije, odnosno Austro-Ugarske. U 19. i 20. vijeku slovenski narod definitivno se oformirao, ali je jedan velik dio germaniziran na području Koruške i Štajerske. 1918. Slovenija se pridužila Jugoslaviji, a 1991. prvi je put stekla nezavisnost.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: