Oružane snage Republike Hrvatske

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste sposobni da ga prevedete, kliknite na link uredi i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Oznaka načelnika GS Oružanih snaga RH

Oružane snage Republike Hrvatske (skraćeno OSRH) je službeni naziv za Hrvatsku vojsku (HV). Oružane snage štite suverenitet i nezavisnost Republike Hrvatske te brane njenu teritorijalnu cjelovitost, što im je glavna zadaća. Pored toga, OSRH mogu učestvovati u međunarodnim mirovnim, humanitarnim i drugim operacijama i misijama, obavljati određene zadatke u stanju neposredne ugroženosti, te pružati pomoć institucijama civilne vlasti i stanovništvu u slučaju prirodnih, tehničko-tehnoloških i ekoloških nesreća. Oružane snage RH razvile su se iz Zbora narodne garde 3. novembra 1991. godine.

Pripadnici hrvatske kopnene vojske

Oružane snage organizirane su u Glavni stožer, zapovjedništva, jedinice i ustanove Oružanih snaga. Oružane snage sastoje se od grana, rodova, služba i struka. Grane OSRH su:

Oružane snage imaju mirnodopski i ratni sastav. Mirnodopski sastav Oružanih snaga čine djelatne vojne osobe, državni službenici i namještenici raspoređeni u Oružane snage, kadeti, regruti te rezervisti kada se nalaze na vojnoj vježbi u Oružanim snagama. Ratni sastav Oružanih snaga, pored prethodno navedenih osoba, čine i ostali rezervisti.

Vrhovni zapovjednik OSRH je predsjednik Republike Hrvatske.

Ustroj[uredi | uredi izvor]

Mimohod pripadnika OSRH za Dana državnosti

Sadašnji ustroj Oružanih snaga na snazi je od 1. januara 2003. godine, a obuhvata Glavni stožer s pristožernim postrojbama, granska zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane, te Zapovjedništvo za združenu izobrazbu i obuku i Zapovjedništvo za logistiku.

Vojne lica su:

  • djelatna vojna osoba – osoba primljena u službu na temelju ugovora ili rješenja o prijmu. Djelatne vojne osobe su:
    • djelatni vojnik, mornar,
    • djelatni podoficir (hrv. dočasnik)
    • djelatni oficir (hrv. časnik) (niži i viši oficiri te generali i admirali).
  • regrut (hrv. ročnik) - osoba na odsluženju 6-mjesečnog vojnog roka
  • rezervista (hrv. pričuvnik) – osoba iz rezervnog sastava na izvršavanju vojne obveze
  • kadet – osoba na školovanju na vojnoj školi na osnovu ugovora o školovanju

Podoficiri i oficiri su osobe koje uz odgovarajuću civilno obrazovanje imaju potreban stepen vojnih znanja i vještina i ovlašteni su za zapovijedanje jedinicama, zapovjedništvima i ustanovama Oružanih snaga.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Oružane snage Republike Hrvatske