Malajski jezik

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Malajski jezik pripada mlađem ogranku zapadne grane indonezijskih jezika. Kao prometni jezik indijskih, kineskih i evropskih trgovaca (a u prošlosti i jezik islam. ekspanzije), on se govori u čitavoj Indoneziji i na Malajskom poluotoku sve do južnog Tajlanda. On tvori podlogu standardnog malajskog jezika Malezije, a i službenog jezika Indonezije (bahasa) pa se često naziva indonezijskim jezikom. U toku svoga širenja primio je mnoge elemente iz sanskrta, tamilskog, arapskog, kineskog, portugalskog, holandskog. Govorni malajski jezik znatno se razlikuje od pisanog time što upotrebljava korijene riječi umjesto izvedenica, što izostavlja vezne čestice itd. Ovaj se jezik dijeli na više dijalekata: riuski, južnosumatrijski, molučki, džakartski. Pod uticajem Engleza i Nizozemaca uvedena je latinica.


Globe of letters.svg Nedovršeni članak Malajski jezik koji govori o lingvistici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: