Medicinska biohemija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Medicinska biohemija je naučna disciplina koja spaja znanja medicinskih nauka: anatomije, fiziologije, patofiziologije, hemije i biohemije, odnosno koja se razvila neposredno iz medicinskih i prirodnih nauka. Medicinska biohemija se bavi otkrivanjem i praćenjem patoloških promjena i poremećaja u metaboličkim procesima čovjeka, izučava normalni i patološki metabolizam biomolekula, kao i metode i klinički značaj određivanja različitih sastojaka biološkog materijala. Pored ovog naziva, također se još naziva i: klinička hemija i klinička biohemija. Naziv klinička hemija po prvi put je upotrijebio Johan Scherer koji je svoju laboratoriju označio kao Kliničko-hemijsku laboratoriju 1912 godine (Klinisch Chemische Laboratorium) u bolnici Julius u Wurzburg-u, Njemačka.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]