Organska hemija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Organska hemija je grana hemije koja proučava spojeve ugljika koji čine živi svijet. Organska je hemija relativno nova nauka jer je počela rasti tek početkom 19. vijeka. Današnja definicija organske hemije ne uključuje samo spojeve koji su vezani za živi svijet. Organska hemija proučava spojeve koji se sastoje primarno od ugljika i hidrogena, a koji mogu sadržavati i druge elemente (dušik, oksigen, halogene elemente, sumpor, fosfor).

Historija[uredi | uredi izvor]

U 19. vijeku, njemački hemičar Friedrich Wöhler uspio je iz anorganskog spoja amonijum cijanata dobiti organski spoj mokraćevinu ili ureu. U to doba mislilo se da je to nemoguće jer organski spojevi nastaju samo u živim bićima djelovanjem vis vitalis (žive sile). Do 19. vijeka ljudi su mislili da je nemoguće sintetizirati organske spojeve u laboratoriju, ali 1824. sintetizirana je oksalna kiselina, a par godina kasnije i urea.


Commons logo
Hemija portal
Odjeljak isključivo posvećen hemiji


Nuvola apps edu science.svg Nedovršeni članak Organska hemija koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: