Nogomet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Nogometaš)
Nogomet
Najviša upravna organizacijaFIFA
Karakteristike
Kontaktyes
Broj članova tima11
Kategorijaekipni sport, sport sa loptom
Opremanogometna lopta
Mjestonogometno igralište
Država ili regijasvjetski sport
Olimpijski sport1900.
Dimenzije nogometnog terena

Nogomet ili fudbal je ekipni sport sa loptom u kojem dvije ekipe od po 11 igrača nastoje postići gol, tj. ubaciti loptu u protivničku mrežu. Svaki tim ima jednog golmana i 10 igrača. Danas je nogomet najrasprostranjeniji i najpopularniji sport na svijetu.

Igra se na travnatom terenu pravougaonog oblika loptom koju igrači mogu udarati nogama, glavom ili torzom. Igračima je zabranjeno dodirivanje lopte rukama u toku igre. Golman je jedini koji smije loptu uhvatiti rukama.

Historija[uredi | uredi izvor]

Pravila u nogometu[uredi | uredi izvor]

U nogometu postoji 17 pravila koja se odnose na teren, golove, igrače i utakmicu.

Dimenzije terena[uredi | uredi izvor]

Nogomet se igra na travnatom terenu dužine 100 do 110 m i širine 64 do 75 m. Teren je obilježen linijama koje ne smiju biti šire od 12 cm i podijeljen na dva dijela linijom preko sredine. Sredina terena je obilježena tačkom i krugom čiji je poluprečnik 9.15 m.

Dimenzije golova[uredi | uredi izvor]

Svaki teren mora imati 2 gola, s razmakom između stativa od 732 cm, prečka mora biti na visini od 244 cm. Kazneni prostor je dio terena ispred golova, obilježen linijama udaljenim 16.5 metara od gola. Jedanaesterac ili penal izvodi se s obilježene tačke udaljene 11 m od gol linije. Oko ove tačke, ali samo izvan kaznenog prostora, crta se krug poluprečnika 9.15 m.

Broj igrača[uredi | uredi izvor]

Svaka od ekipa smije imati najviše 11 igrača na terenu istovremeno. Da bi se odigrala utakmica, jedna ekipa mora imati najmanje 7 igrača na terenu.

Rezervni igrači i izmjene[uredi | uredi izvor]

Na zvaničnim utakmicama koje aranžiraju FIFA ili UEFA broj rezervnih igrača ne smije biti manji od 5. Jedna ekipa smije u toku utakmice zamijeniti maksimalno 5 igrača. Na međunarodnim utakmicama minimalan broj igrača, uslovljen povredama i isključenjima, iznosi 8, a u domaćim takmičenjima 7.

Dužina utakmice[uredi | uredi izvor]

Jedna utakmica traje 90 minuta (2 x 45 minuta). Pauza između dva poluvremena traje 15 minuta. Svaka utakmica ima glavnog sudiju i dva pomoćna suca, koji se nazivaju i linijskim sudijama.

Gol[uredi | uredi izvor]

Kad lopta cijelim obimom pređe gol-liniju (između stativa), postignut je gol.

Formacije (postavke)[uredi | uredi izvor]

Postoje razne postavke igrača na terenu, koje se zovu formacije. Jedna od najpopularnijih formacija je 4-4-2. Te nam cifre govore da 4 igrača igraju u odbrani, 4 na sredini i 2 u napadu. Ofanzivnija varijanta te formacije je 4-3-3, a defanzivnija 4-5-1.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]