Olympiakos FC

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Olympiakos FC
Puno imeΠΑΕ Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς
(Olympiacos Club of Fans of Piraeus)
NadimakΤhrylos (Legenda)
Erythrolefkoi (Crveno-Bijeli)
Osnovan10. mart 1925.
LokacijaGrčka Grčka
Boje   
StadionKaraiskakis [1]
Kapacitet32.115
PredsjednikGrčka Giannis Vrentzos
MenadžerŠpanija Míchel
LigaSuperliga
FederacijaHFF
KonfederacijaUEFA
Pozicija
2021/22.
1. mjesto
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Treći
Veb-sajtolympiacos.org

Olympiakos FC (grčki: ΠΑΕ Ολυμπιακός) je profesionalni nogometni klub iz Pireja, Grčka. Takmiči se u grčkoj Superligi. Domaće utakmice igra na stadionu Karaiskakis. Smatra se jednim od tri najveća kluba u Grčkoj (pored Panatinaikosa i AEK-a). Olympiakos je najuspješniji klub u historiji grčkog nogometa, do sada je osvojio 47 nacionalna prvenstva, 28 kupa i 4 superkupa, više titula nego bilo koji drugi klub u Grčkoj.

Historija[uredi | uredi izvor]

Olympiakos je osnovan 10. marta 1925. godine, u luci Pirej, kada su članovi Athlitikos Podosfairikos Syllogos Pireos (Sportski i Fudbalski klub Pireja) i Omilos Filathlon Pireos (Klub navijača Pireja) odlučili tokom historijskog sastanka, da ugase dva kluba u cilju uspostavljanja jedinstvenog novog, s grbom koji prikazuje profil pobjednika Antičkih Olimpijskih Igara. Notis Kamberos je najavio ime Olympiakos, a Mihalis Manouskos ga završio i dao mu puno ime, Olympiacos Syndesmos Filathlon Pireos (Klub navijača Olimpijakosa iz Pireja).

Olympiakos je osvojio titulu prvaka Grčke prvi put u sezoni 1930-31. To je bio početak veoma uspješne ere. Do 1940. godine Olympiakos je već osvojio 6 šampionata u jedanaest sezona, a do 1960. su osvojili petnaest šampionata u 23 sezone, također i 6 titula Grčkog kupa, tako su osvojili 6 duplih kruna. Legendarni tim 1950-ih osvojio je titulu šest puta zaredom, od 1954-59 kombinujući sa kupom 1957, 1958 i 1959. postali su jedini klub u historiji grčkog nogometa koji je uspio da osvoji 3 duple krune zaredom.

Olympiakos je daleko najuspješniji klub u historiji Grčkog nogometa. Oni imaju više titula (44) nego njihovi najveći rivali Panathinaikos (20) i AEK (12) zajedno, dok crveno-bijeli imaju sami više titula (41) nego svi drugi krunisani timovi zajedno. Olympiakos također drži pobjednički rekord kupa sa 27 titula i superkupa sa 4 titule, dok je Balkanski kup koji je osvojen 1963. bio veliki uspjeh u to doba.

Simboli[uredi | uredi izvor]

Grb Olympiakosa je podvrgnut manjim promjenama kroz historiju kluba. Tradicionala oprema kluba je majica sa crveno-bijelim vertikalnim prugama i crveni ili bijeli šorcevi i čarape. Druga najkorištenija oprema je bila cijela crvena, a sljedeća cijela bijela. Olympiakos je koristio nekoliko drugih boja u toku svoje historije za gostujuće utakmice ili kao treća oprema, od kojih su najviše primjetne crna i siva.

Rivali[uredi | uredi izvor]

Olympiakosaov glavni rival je Panathinaikos. Oni igraju tzv. „derbi vječitih neprijatelja“, koji je jedno od najvećih rivalstva ne samo u Grčkoj, nego i u svijetu.[2] Svaka utakmica između ta dva kluba dijeli Atinu i čitavu Grčku na dva dijela. Rivalstvo se zasniva na socijalnom statusu navijača i činjenici da su to najuspješniji klubovi u grčkom nogometu i grčkom sportu u cijelini. Olympiakos je predstavljao radničku klasu, a Panathinaikos viši sloj. Sada su navijači oba kluba skoro jednaki po tom pitanju. Mnogo puta su se desili nasilni incidenti između navijača, kao što je smrt Mihalisa Filopulosa, navijača Panathinaikosa, u sukobu huligana koji podržavaju ova dva kluba.[3]

Ostali veliki rivali Olympiakosa su AEK i PAOK. Još jedan od klasičnih rivala Olympiakosa je Ethnikos Pirej, drugi najuspešniji klub u Pireju, ali rivalstvo između njih nije mnogo veliko zbog činjenice da Etnikos zadnjih godina igra u nižim ligama.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]