Pelješac

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pelješac
Golet na Pelješcu

Pelješac (italijanski Sabbioncello) je poluostrvo u Dubravačko-neretvanskom kantonu u Hrvatskoj. Dugačko je oko 70 km, a po površini koju zauzima Pelješac je drugo po veličini poluostrvo u Hrvatskoj nakon Istre.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Na Pelješcu nema većih gradova. Najveći su Ston i Orebić. Ostatak čine sela, a ističe se veliko selo Ponikve koje se sastoji od mnogo manjih sela. Najveće kupalište je Prapratno, gdje je i pristanište brodova. Pelješac se dijeli na prostor ijekavskoga govora od Stona do Janjine i prostor ikavskoga govora na ostalim mjestima. U selima ima mnogo vinove loze. Uzgajaju se i domaće životinje. Od kulturno-historijskih spomenika ističu se zidine u Stonu. Postoji nekoliko osnovnih škola. Blizu je Neuma i Dubrovnika.

Najviše brdo na Pelješcu je Sveti Ilija s istoimenim vrhom na 961 m nadmorske visine. Sveti Ilija je poznat još i pod nazivima Zmijsko brdo ili Monte Vipera.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Pelješac je administrativno podeljen na općine:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: